Ενέργεια

SEB: Επενδυτικές ευκαιρίες από την πτώση των τιμών για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων

tags :
SEB: Επενδυτικές ευκαιρίες από την πτώση των τιμών για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων
Η σταθεροποίηση της τιμής του EUA σε ένα εύρος τιμών 60-65 ευρώ ανά τόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες φαίνεται να συνδέεται στενά με την τιμή του φυσικού αερίου
Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (EUA) της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η σουηδική τράπεζα SEB, σύμφωνα με το Montel.

«Κάθε χρονιά εμφανίζει μοναδικές ευκαιρίες σε διαφορετικούς τύπους περιουσιακών στοιχείων», τόνισε σε έκθεσή της η τράπεζα, σημειώνοντας ύστερα, πως μια από τις μεγάλες ευκαιρίες του 2024, είναι και τα φθηνά EUAs.

Το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου έχει χάσει το 22% της αξίας του από την αρχή του έτους, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 40% από τότε που έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 101,25 ευρώ ανά τόνο στις 21 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Η τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης ήταν στα 62,53 ευρώ ανά τόνο.

Η σημασία της αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου

Η σταθεροποίηση της τιμής του EUA σε ένα εύρος τιμών 60-65 ευρώ ανά τόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες φαίνεται να συνδέεται στενά με την τιμή του φυσικού αερίου TTF του πρώτου έτους, η οποία έπεσε από το ανώτατο όριο του 2023, που ήταν 77,58 ευρώ ανά MWh τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, σε περίπου 32 ευρώ ανά MWh από την αρχή του 2024.

Η τράπεζα ωστόσο, είδε ορισμένους παράγοντες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πτωτική πορεία του άνθρακα.Τα θετικά περιθώρια κέρδους από την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και άνθρακα θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρο στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επαναλάβουν την προθεσμιακή αντιστάθμιση, καθώς επί του παρόντος είναι απρόθυμες να "κλειδώσουν αρνητικά προθεσμιακά περιθώρια", ανέφερε.  

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες είναι συνήθως σημαντικοί αγοραστές προθεσμιακών EUAs, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν προηγούμενες προθεσμιακές αντισταθμίσεις και να πουλήσουν προθεσμιακά EUAs.Για τη SEB, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στη βιομηχανική δραστηριότητα, που με τη σειρά της θα οδηγούσε προς τα πάνω τις τιμές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Εν τω μεταξύ η τράπεζα, δήλωσε ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις τιμές των EUA παραμένουν ισχυρές, καθώς ο μηχανισμός σταθερότητας της αγοράς (MSR), που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση των πλεοναζόντων EUA, θα μπορούσε να αναχαιτίσει κάπως το τρέχον πτωτικό κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης