ΕΕ: Σχέδιο συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις στις δημοπρασίες ΑΠΕ, αποθήκευσης και πυρηνικών (Montel)

ΕΕ: Σχέδιο συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις στις δημοπρασίες ΑΠΕ, αποθήκευσης και πυρηνικών (Montel)

Τουλάχιστον το 40% της αναμενόμενης αυξανόμενης ζήτησης για τεχνολογία καθαρής ενέργειας θα κατασκευαστεί στην ΕΕ έως το 2030

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν κριτήρια μη τιμής στις δημοπρασίες τους για να δημιουργήσουν δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο ενός σχεδίου συμφωνίας για το νόμο Net-Zero Industry Act (NZIA) που συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές της ΕΕ στις 6/2/2023.

Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά και την ικανότητα υλοποίησης έργων πλήρως και έγκαιρα, όπως γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ).

 

Υποχρεώσεις κυβερνήσεων

Βάσει ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την ΕΚ και το Συμβούλιο της ΕΕ, εκπροσωπώντας τις εθνικές κυβερνήσεις, «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τις εφαρμόσουν είτε στο 30% τουλάχιστον των συνολικών εθνικών τους όγκων που δημοπρατούνται κάθε χρόνο, είτε στο μέγιστο των 6 GW/έτος.

Η EΚ θα καθορίσει αυτά τα κριτήρια σε ξεχωριστούς λεπτομερείς κανόνες και θα αναθεωρήσει τους σχετικούς όγκους δημοπρασιών (εάν χρειαστεί), αφού αξιολογήσει πώς λειτουργεί η νέα προσέγγιση», δήλωσε το συμβούλιο.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κριτήρια εκτός τιμής τόσο για την προεπιλογή έργων όσο και για την πραγματοποίηση βραβείων.

Το μέτρο αποτελεί μέρος των προσπαθειών να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 40% της αναμενόμενης αυξανόμενης ζήτησης του μπλοκ για τεχνολογία καθαρής ενέργειας θα κατασκευαστεί στην ΕΕ έως το 2030, σαν απάντηση στον ισχυρό ανταγωνισμό από κινέζους παραγωγούς, για παράδειγμα.

Η ΕΕ έχει δεσμευτικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και να έχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

«Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται μια μαζική ανάπτυξη ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών, αντλιών θερμότητας και τεχνολογιών έξυπνων δικτύων», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον (Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ).

Το μπλοκ χρειάζεται να κατασκευάσει σχεδόν 300 GW αιολικής ενέργειας, για παράδειγμα, για να βοηθήσει στην επίτευξη του δεσμευτικού του στόχου να προμηθεύεται το 42,5% της ενέργειάς του από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Η NZIA θα βοηθήσει την ΕΕ να εξασφαλίσει τη δική της ισχυρή παραγωγική βάση για αυτά και να αποφύγει να εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή, είπε.


Τι περιλαμβάνουν οι στρατηγικές τεχνολογίες

Οι μηδενικές τεχνολογίες που καλύπτονται από το προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνουν όλες τις ΑΠΕ, την πυρηνική ενέργεια, τη βιομηχανική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, τα δίκτυα, την αποθήκευση ενέργειας και τη βιοτεχνολογία.

Τα έργα για την κατασκευή τέτοιων τεχνολογιών θα επωφεληθούν από ταχύτερη αδειοδότηση όχι μεγαλύτερη από 18 μήνες εάν είναι είτε περισσότερα από 1 GW είτε δεν μετρώνται σε γιγαβάτ και όχι περισσότερο από 12 μήνες εάν είναι μικρότερα από 1 GW.

Το σχέδιο συμφωνίας πρέπει να εγκριθεί επίσημα τόσο από την ολομέλεια του κοινοβουλίου όσο και από το συμβούλιο και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ προτού καταστεί δεσμευτικό.

Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως μια τυπική διαδικασία που διαρκεί αρκετούς μήνες χωρίς περαιτέρω αλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης