Τα αυτοματοποιημένα γραφεία συναλλαγών στη Δανία αγοράζουν και πωλούν ενεργειακά συμβόλαια με βάση τις καιρικές συνθήκες, επηρεάζοντας σημαντικά την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Αυτός ο τύπος εμπορίας ενέργειας θεωρείται σημαντικό μέρος του νέου ενεργειακού τοπίου που αναδύεται ως μέρος του παγκόσμιου κινήματος απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Σύμφωνα με την επιστημονική εργασία «Energy trading solution: The capable leverage for a renewable-dominant future», που δημοσιεύτηκε πέρυσι από τον Elsevier's Academic Press, «η ανάπτυξη μηχανισμών διαπραγμάτευσης πολλαπλής ενέργειας είναι μια επείγουσα δράση ως απάντηση στη διασφάλιση της αξιοπιστίας της προμήθεια πολλαπλής ενέργειας στο σύστημα με μεγάλο αριθμό παραγωγών».
Με απλούς όρους, αυτές οι εταιρείες εμπορίας ενέργειας προσφέρουν μια σημαντική υπηρεσία στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι traders στη Δανία βοηθούν να κρατηθούν τα φώτα αναμμένα για τους Ευρωπαίους. Η σημασία αυτής της υπηρεσίας, και η κερδοφόρα φύση της, οφείλεται στην άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ζήτηση και παραγωγή
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι μεταβλητές, πράγμα που σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις δυνάμεις βασικού φορτίου, όπως το φυσικό αέριο ή η πυρηνική σχάση, η παραγωγή μειώνεται και μειώνεται ανάλογα με παράγοντες που δεν ελέγχουμε. Σε μια οικονομία που τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα, μπορούμε απλώς να κάψουμε περισσότερους πόρους για να παράγουμε περισσότερη ενέργεια όταν η ζήτηση εκτινάσσεται και να καίμε λιγότερο όταν πέφτει. Αλλά οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που καθορίζουν τη σχετική απόδοση των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών δεν χειραγωγούνται τόσο εύκολα.
Εδώ μπαίνουν οι traders. Παρακολουθούν προσεκτικά τι συμβαίνει στα μετεωρολογικά συστήματα σε όλη την ήπειρο και αγοράζουν και πωλούν βραχυπρόθεσμα ενεργειακά συμβόλαια ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών. «Είναι γελοίο το ποσό των χρημάτων που βγάζουν», είπε πρόσφατα στο Bloomberg ο Mogens P. Sorensen, πρώην trader ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε σύμβουλος. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια που κερδίζονται από το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».
Αλλά υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε αυτή την εξίσωση. Ενώ οι traders πλουτίζουν από τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας, αυτά τα χρήματα συχνά βγαίνουν από τις τσέπες των καταναλωτών. «Με τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε ενεργειακές επιδοτήσεις, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τη ζήτηση και τις επιχειρήσεις των traders, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των κερδών και κοινωνικοποίησης των ζημιών - αν και η βιομηχανία το αρνείται αυτό», ανέφερε το πρόσφατο άρθρο του Bloomberg.
Ενεργειακή φτώχεια
Αυτό αποτελεί πραγματική αιτία ανησυχίας, καθώς η ενεργειακή φτώχεια παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έπεσαν σε ενεργειακή φτώχεια κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις αντίποινες κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο που τροφοδοτούσε τη μισή Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει την ενεργειακή φτώχεια ως αυτό που «συμβαίνει όταν ένα νοικοκυριό πρέπει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας σε βαθμό που επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία των κατοίκων». Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εισαγάγει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών ενεργειακής φτώχειας σε ολόκληρο το μπλοκ, πολλοί Ευρωπαίοι άργησαν να ανακάμψουν από τις δυσκολίες του 2022.
Μια σύντομη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει τις «ασταθείς τιμές της ενέργειας» ως έναν από τους παράγοντες που τροφοδοτούν την ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη, ο οποίος είναι ακριβώς ο ίδιος παράγοντας που προκαλεί τις εταιρείες εμπορίας ενέργειας να εντάσσονται σε συμμορίες. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση της ΕΕ, περισσότεροι από 41 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά το 2022. Την ίδια χρονιά, οι κορυφαίες δανικές εταιρείες εμπορίας ενέργειας παρήγαγαν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα κέρδη. Αυτά τα εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για τους καταναλωτές ενέργειας που ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.
www.worldenergynews.gr