Ενέργεια

Νέο ιστορικό υψηλό για την παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας στα 379 mcm/d τον Δεκέμβριο

Νέο ιστορικό υψηλό για την παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας στα 379 mcm/d τον Δεκέμβριο
Η Νορβηγία το 2022 ξεπέρασε τη Ρωσία ως η μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης

Σε ιστορικό υψηλό έφτασε η παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας την επίσημη πρόβλεψη, ενώ η παραγωγή αργού πετρελαίου ήταν επίσης υψηλότερη από τις προσδοκίες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της NOD.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η παραγωγή φυσικού αερίου της σκανδιναβικής χώρας μειώθηκε στα μέσα του 2023 εν μέσω εκτεταμένων εργασιών επισκευής σε υπεράκτια πεδία και χερσαίους τερματικούς σταθμούς, αλλά η πρόσθετη προσπάθεια συντήρησης ενίσχυσε τελικά τη δυναμικότητα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα, η παραγωγή φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στα 379 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα (mcm/ημέρα) από 365 mcm/ημέρα τον προηγούμενο μήνα και υπερέβη την πρόβλεψη για 352,1 mcm/ημέρα κατά 7,7%, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή στην ιστοσελίδα της. Πρόκειται για την υψηλότερη μηνιαία παραγωγή φυσικού αερίου που έχει σημειωθεί ποτέ για τη Νορβηγία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2017 με 372,77 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα.

Ξεπέρασε και τη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία το 2022 ξεπέρασε τη Ρωσία ως η μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας την προσοχή στην ασφάλεια και την αξιοπιστία της νορβηγικής ενεργειακής βιομηχανίας.

Ο διαχειριστής του συστήματος αγωγών Gassco δήλωσε μάλιστα ότι εξήγαγε όγκο ρεκόρ φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο, επικαλούμενος την υψηλή παραγωγή και την αυξημένη ικανότητα επεξεργασίας. Τα στοιχεία της NOD περιλαμβάνουν επίσης το LNG, το οποίο δεν διαχειρίζεται η Gassco.

Τέλος, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Νορβηγίας αυξήθηκε σε 1,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Δεκέμβριο από 1,81 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο, πάνω από την πρόβλεψη για 1,81 εκατομμύρια bpd, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της NOD.

Ενώ η Νορβηγία υποστηρίζει τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα και τον παγκόσμιο στόχο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, η χώρα λέει επίσης ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης