Ενέργεια

Αύξηση 25% στην ζήτηση ηλεκτρικής ενεργειας-Το φυσικό αέριο ανεβάζει μερίδια

Αύξηση 25% στην ζήτηση ηλεκτρικής ενεργειας-Το φυσικό αέριο ανεβάζει μερίδια

Μειώνονται οι εισαγωγές-Ανεβαίνει η χονδρική

 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ανέβασαν τη ζήτηση,  η οποία με τη σειρά της εκτόξευσε τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Την εβδομάδα  (8-14 Ιανουαρίου)  η μέση τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) αυξήθηκε κατά 19,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκε στα 104,10 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό πέντε εβδομάδων.
Η άνοδος των τιμών είναι κυρίως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια κατά 25% την ίδια εβδομάδα, τάση η οποία συνεχίζεται με τη μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα  να ανεβαίνει στα 105,2 ευρώ/μεγαβατώρα  σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 11%. Δευτερευόντως στην άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής συνέβαλλε και η κατάρρευση των καθαρών εισαγωγών (-97%) αλλά και η υποχώρηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και η παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου. 

 

Υψηλότερο των ΑΠΕ το μερίδιο του φυσικού αεριου

Το  εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (46%), ΑΠΕ (42%), μεγάλα υδροηλεκτρικά (6%) και λιγνίτη (5%). Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του φυσικού αερίου (ήταν στο 25%) και του λιγνίτη (ήταν στο 4%), ενώ καταγράφηκε πτώση στα μερίδια των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 8%), των καθαρών εισαγωγών (ήταν στο 13%) και των ΑΠΕ (ήταν στο 49%). Ειδικότερα, το σύστημα της Ελλάδας είχε εισαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 3. 987 ΜWh.

 

Η ζήτηση ανά κατηγορία

Η εγχώρια  ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στις 1.099 GWh καταγράφοντας άνοδο 25% ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 1.317 MW. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο  Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.248 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (149 GWh).  To 61% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε την χαμηλή τάση (πάνω από τις 669 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 20% την μέση τάση (περί τις 218 GWh), το 12% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (περί τις 135 GWh), δηλ. στην ενεργοβόρα βιομηχανία, το 5% (περί τις 54 GWh) στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξεως του 2%.

 

Οριακά εισαγωγική η αγορα

Οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 152.769 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται την περασμένη Κυριακή (14/1), διαμορφούμενη στις 40.035 MWh. Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 148.784 MWh, εκ των οποίων 32,937 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη (10/1). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηριστεί ως καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.

 

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης