Ενέργεια

Η ΡΑΑΕΥ εγκαλεί εταιρείες για την τιμολογιακή τους πολιτική - Προβληματισμός στο ΥΠΕΝ

Η ΡΑΑΕΥ εγκαλεί εταιρείες για την τιμολογιακή τους πολιτική - Προβληματισμός στο ΥΠΕΝ

Πέραν των κινήσεων της ΡΑΑΕΥ ο προβληματισμός είναι έντονος και στο ΥΠΕΝ

Μόλις 15 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και τα πρώτα «παρατράγουδα» έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να είναι εξαιρετικά προβληματισμένος και τη ΡΑΑΕΥ να έχει στείλει ήδη επιστολές σε τέσσερις εταιρίες προμήθειας εγκαλώντας τες για αθέμιτες πρακτικές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Μάλιστα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς ήδη κινούμαστε εκτός νόμου και εφόσον αφεθεί η κατάσταση ως έχει πολύ σύντομα θα διαμορφωθούν συνθήκες ζούγκλας.   

Πάντως η ΡΑΑΕΥ, που ασχολήθηκε ήδη με το θέμα των τιμολογίων στην ολομέλεια της περασμένης Πέμπτης, έχει στείλει ήδη επιστολές σε τέσσερις εταιρίες. 

 

Συσκέψεις στο ΥΠΕΞ

Πέραν των κινήσεων της ΡΑΑΕΥ ο προβληματισμός είναι έντονος και στο ΥΠΕΝ με τον κ. Σκυλακάκη να πραγματοποιεί σήμερα διαδοχικές συσκέψεις τόσο με την ηγεσία της ΔΕΗ όσο και με τους στενούς συνεργάτες του δηλαδή την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου και τον γενικό γραμματέα Αριστοτέλη Αιβαλιώτη

Στόχος του υπουργού είναι να σταματήσει όσο είναι νωρίς η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, καθώς ανησυχεί πως σε διαφορετική περίπτωση κάθε μια από τις εταιρίες θα εφαρμόζει μικρές διαφοροποιήσεις των τιμολογίων της επιτείνοντας τη σύγχυση των καταναλωτών και οδηγώντας σε αποτυχία την προσπάθεια να υπάρξει ένα τουλάχιστον τιμολόγιο (το πράσινο) στο οποίο ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τελικές τιμές. 

 

Εκπτώσεις συνέπειας

 Όσο δε για τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας που εγκαλούνται από τη ΡΑΑΕΥ, αυτές προχώρησαν σε μια εξαιρετικά υψηλή έκπτωση συνέπειας κατά τη Ρυθμιστική Αρχή, παραπλανώντας τους καταναλωτές, αφού παρέχουν τη συγκεκριμένη έκπτωση μόνο στους καταναλωτές που είναι συνεπείς για ένα ολόκληρο εξάμηνο και όχι για κάθε μήνα ξεχωριστά. Επίσης ενώ ο νόμος προβλέπει ότι η ανακοίνωση των τιμολογίων θα πρέπει να γίνεται στην 1η κάθε μήνα, ιδιωτική εταιρία ανακοίνωσε την υψηλή έκπτωση συνέπειας πολύ αργότερα από την αρχική ανακοίνωση των τιμολογίων. 

Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς εάν το υπουργείο δεν παρέμβει σύντομα για να μαζέψει την κατάσταση, τα πράγματα θα ξεφύγουν πλήρως και θα υπάρξει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.    

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης