Για το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της περιβόητης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξήχθη πρόσφατα στο Ντουμπάι, κάνει εκτενή αναφορά η ιστοσελίδα CleanTechnica η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι θετικό για το περιβάλλον, παρά τα όσα ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν.
Ο κόσμος χαμογέλασε όταν η COP28 ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές της, εκδίδοντας ανακοίνωση που ζητούσε «τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, τακτικό και δίκαιο τρόπο».
Ο κόσμος επαίνεσε τον πρόεδρό της (Σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ) που είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στους Σαουδάραβες φίλους του οι οποίοι είχαν αντιταχθεί σθεναρά στο περιεχόμενο του τελευταίου ανακοινωθέντος.
Παρόλα αυτά ένα μήνα αργότερα, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών είχε μετρήσιμο αντίκτυπο στον κόσμο των ορυκτών καυσίμων και επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι.
Ηνωμένο Βασίλειο: Παραίτηση βουλευτή της κυβέρνησης
Ο Bill McKibben (Αμερικανός περιβαλλοντολόγος, συγγραφέας και δημοσιογράφος που έχει γράψει εκτενώς για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη) αυτή την εβδομάδα έχει μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση που συνδέεται με το θέμα.
Αφορά την παραίτηση του Κρις Σκίντμορ, βουλευτή των Συντηρητικών και πρώην Υπουργού Ενέργειας στην κυβέρνηση των Τόρις που τώρα ηγείται ο Ρίσι Σουνάκ.
Η απόφασή του οφείλεται στην απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει τη Βόρεια Θάλασσα σε ένα νέο κύμα γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγραψε ο Σκίντμορ στην επιστολή παραίτησής του.
Ο McKibben αποκαλεί την παραίτηση Skidmore πράξη μεγάλου πολιτικού θάρρους.
Η σκοτεινή αλήθεια της COP28
Γράφοντας στην Washington Post, η Shannon Osaka υποστηρίζει ότι «Το πρόβλημα με την υπόσχεση κάθε χώρας να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα είναι ότι κανείς δεν σχεδιάζει πραγματικά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».
Με άλλα λόγια, όλοι μιλούν για την ιδέα που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι στο Ντουμπάι, ενώ σπεύδουν ολοταχώς για να εξάγουν κάθε μόριο άνθρακα, πετρελαίου ή μεθανίου που βρίσκεται ακόμα κρυμμένο κάτω από τη Γη.
Κάτω από τη συμφωνία του ΟΗΕ κρύβεται μια πιο σκοτεινή αλήθεια, ισχυρίζεται η Osaka.
Καμία εταιρεία ή χώρα ορυκτών καυσίμων δεν έχει πραγματικό σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Αντιθέτως, σχεδόν όλοι αναμένουν να συνεχίσουν την εξόρυξη άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου πολύ στο μέλλον και πολύ πέρα από αυτό που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών αρκετά ώστε να επιτευχθούν οι καθορισμένοι κλιματικοί στόχοι.
Σχεδόν κάθε χώρα και εταιρεία βλέπει τον εαυτό της ως τον μελλοντικό τελευταίο παραγωγό ορυκτών καυσίμων.
Έκθεση: Σχέδια κρατών για παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων
Ο Michael Lazarus (ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης) είναι ένας από τους συντάκτες της Έκθεσης Production Gap η οποία ανέλυσε τα σχέδια που έχουν οι χώρες για την επέκταση των ορυκτών καυσίμων.
Αυτή η έκθεση δείχνει ότι όλα τα κράτη του κόσμου σχεδιάζουν να παράγουν διπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων από ό,τι θα ήταν σύμφωνο με τη διατήρηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε όχι περισσότερο από 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η έκθεση ανέλυσε εκτιμήσεις για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων από τις κυβερνήσεις 20 μεγάλων χωρών παραγωγής ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, του Μεξικού και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Μέχρι το 2050, το χάσμα προβλέπεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Αυτές οι χώρες αναμένουν να παράγουν 2½ φορές περισσότερα ορυκτά καύσιμα το 2050 από ό,τι θα ευθυγραμμίζονταν με τον στόχο των 2°C.
Η αντίθεση μεταξύ περιβαλλοντικών στόχων και κυβερνητικών σχεδίων
Όλη η ταραχή για τις 28 διασκέψεις για το κλίμα μέχρι στιγμής δεν είχε καμία αισθητή επίδραση στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
«Είναι μια πλήρης αποσύνδεση μεταξύ του τι σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις και του τι απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού», δήλωσε ο Greg Muttitt (ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη).
Μέρος του λόγου αυτής της αποσύνδεσης, είπε ο Lazarus, είναι ότι πολλές χώρες πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν ορυκτά καύσιμα ενώ άλλες σταματούν.
Η Νορβηγία υποστηρίζει τη χαμηλή ένταση άνθρακα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της, θεωρώντας ότι οι εξαγωγές της είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου υποστηρίζουν ότι μπορούν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να «μειωθούν» οι εκπομπές τους μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, ώστε να μην μολύνουν την ατμόσφαιρα.
«Δεν μπορούμε να λύσουμε την κλιματική κρίση χωρίς να λύσουμε τη μεγαλύτερη αιτία της, που είναι τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Kelly Trout (συνδιευθύντρια έρευνας της Oil Change International).
Μια ομάδα κρετίνων διοργανώνει ένα συνέδριο όπως το COP28 κάπου στον κόσμο και διατυμπανίζει την πρόθεσή της να κάνει επιτέλους κάτι για το πώς τα ορυκτά καύσιμα οδηγούν σε υπερθέρμανση του πλανήτη.
Παρόλα αυτά κάθε χρόνο ο κόσμος συνεχίζει να προσθέτει περισσότερα δηλητήρια στην ατμόσφαιρα.
Η διστακτικότητα του Μπάιντεν λόγω των επερχόμενων εκλογών
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να δείξει μεγάλο πολιτικό θάρρος καταρρίπτοντας το σχέδιο για την κατασκευή περισσότερων τερματικών σταθμών LNG στον Κόλπο του Μεξικού.
Αλλά δεν θα γίνει (όχι τώρα), γιατί θα ήταν πολιτική αυτοκτονία.
Ίσως εάν ο Μπάιντεν (ή κάποιος άλλος προοδευτικός) κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουν αυτοί οι τερματικοί σταθμοί. Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτές οι εκλογές έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της δημοκρατίας, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό.
Θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής κατά το οποίο οι ΗΠΑ παίρνουν θέση ενάντια στον πολλαπλασιασμό των ορυκτών καυσίμων
Με τέτοια στάση θα αποτελέσουν παράδειγμα για άλλα έθνη ή θα μπορούσαν να σηματοδοτήσει μια στιγμή που η ανθρωπότητα θα γυρίσει τελικά την πλάτη στην προσπάθεια να ελέγξει την παγκόσμια θέρμανση.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτές θα μπορούσαν να είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου.
www.worldenergynews.gr