Ενέργεια

Η Chesapeake κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ με deal 7,4 δισ. δολ. για τη Southwestern  

Η Chesapeake κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ με deal 7,4 δισ. δολ. για τη Southwestern   

 Η Chesapeake πρόσφερε 6,69 δολ.  ανά μετοχή της Southwestern

 

 

Η Chesapeake Energy  ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστρια Southwestern Energy σε μια συμφωνία  συνολικής αξίας 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα επιτρέψει στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ να ανέβει στην  πρώτη θέση.

 Η κίνηση ακολουθεί ένα πρόσφατο κύμα συμφωνιών πολλών δισεκατομμυρίων στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Exxon Mobil για την Pioneer Natural Resources και της συμφωνίας της Chevron ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Hess, καθώς οι εταιρείες αναζητούν προσοδοφόρες εκτάσεις για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που εξαντλούνται.

 Η Chesapeake πρόσφερε 6,69 δολ.  ανά μετοχή της Southwestern, που αντιπροσωπεύει έκπτωση περίπου 3% μέχρι το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Reuters.

 Οι μετοχές της Southwestern υποχώρησαν 3% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Η μετοχή έχει κερδίσει περίπου 2% από τα μέσα Οκτωβρίου. Οι μετοχές της Chesapeake σημείωσαν άνοδο 2,5% πριν την έναρξη της συνεδρίασης Οι αναλυτές της Wall Street θεώρησαν τη συμφωνία ως θετική.

 «Όχι μόνο πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα ανταμείψουν τις μετοχές της CHK βραχυπρόθεσμα λόγω του μεγέθους/της κλίμακας της, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η εταιρεία θα έχει πολλαπλή επέκταση», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Truist Securities.

 Πρόβλεψη για άνοδο τιμών

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα από το άλμα των εξαγωγών, λένε οι αναλυτές, μετά από ένα ζοφερό 2023 λόγω της παραγωγής ρεκόρ, της σταθερής κατανάλωσης και της αύξησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

 Η πτώση 62% στην τιμή των εμπορευμάτων πέρυσι επιβάρυνε επίσης τα κέρδη των παραγωγών φυσικού αερίου. Η Southwestern ανακοίνωσε  τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου που ήταν το ένα δέκατο των κερδών της νωρίτερα.

 Η προσφορά για την  Southwestern είναι η μεγαλύτερη στις προσπάθειες της Chesapeake να ενισχύσει τα περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου από τότε που βγήκε από την πτώχευση το 2021. Πέρυσι, ενίσχυσε τη θέση της στα πλούσια σε φυσικό αέριο σχιστολιθικά έργα των βορειοανατολικών ΗΠΑ με την εξαγορά ύψους  2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Chief E&D.

 Εν τω μεταξύ, η ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία Kimmeridge Energy Management, η οποία ώθησε την Chesapeake να απομακρυνθεί από τις γεωτρήσεις πετρελαίου, δήλωσε ότι «υποστηρίζει ιδιαίτερα τη συγχώνευση».

 «Ευθυγραμμίζεται με το μακροχρόνιο πλαίσιο για επιτυχημένη ενοποίηση και είναι μία από τις λίγες συναλλαγές στον τομέα όπου το ένα συν ένα θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο από δύο», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος Mark Viviano. Η εταιρεία έχει ποσοστό λίγο πάνω από 2% σε κάθε εταιρεία.

 Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Chief E&D. είναι στους σχιστόλιθους της Appalachia και στη λεκάνη Haynesville στη Λουιζιάνα.

 Συνδυάζοντας αυτές τις εκτάσεις, η pro forma εταιρεία έχει τρέχουσα καθαρή παραγωγή περίπου 7,9 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ισοδύναμο την ημέρα (Bcfepd), σύμφωνα με  την ανακοίνωση.

Θα ξεπεράσει την EQT Corp

 Η συμφωνία είναι επίσης μια ανατροπή. Η Southwestern είχε αποκτήσει κάποια έκταση στη Δυτική Βιρτζίνια και την Πενσυλβάνια από την Chesapeake για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

 Εάν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η συνδυασμένη εταιρεία θα ξεπεράσει την EQT Corp ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σε αγοραία αξία και παραγωγή.

 Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο. Οι μέτοχοι της Chesapeake θα κατέχουν περίπου το 60% της συνδυασμένης εταιρείας και οι επενδυτές  της Chief E&D. το υπόλοιπο.

 Ο Nick Dell'Osso, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chesapeake, θα είναι επικεφαλής της συνδυασμένης εταιρείας.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης