Ενέργεια

Σε άνοδο τα futures ηλεκτρικής ενέργειας Ιανουαρίου λόγω καιρού

Σε άνοδο τα futures ηλεκτρικής ενέργειας Ιανουαρίου λόγω καιρού

Ανησυχία και για την ομαλή μεταφορά των φορτίων LNG μέσω Ερυθράς Θάλασσας

 

Οι προβλέψεις για ένα επερχόμενο κύμα ψύχους στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας παράδοσης Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι τις τιμές στα futures Nordic (Σκανδιναβία) Ιανουαρίου ενισχύθηκαν κατά 13 ευρώ στα 96 ευρώ/MWh, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Την ίδια ώρα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Ιανουάριο της γερμανικής αγοράς κέρδιζε 9,44 ευρώ/MWh, φθάνοντας στα 100,50 ευρώ/MWh, ενώ ανάλογες ήταν οι επιδόσεις του αντίστοιχου γαλλικού future, το οποίο παρουσίαζε άνοδο 8,75 ευρώ, στα 99,21 ευρώ/MWh.
Στην άνοδο συνέβαλαν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την αγορά να εκδηλώνει ανησυχία για την ομαλή μεταφορά των φορτίων φυσικού αερίου LNG, λόγω των επιθέσεων των Χούθι στα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Έτσι χθες η τιμή του αερίου TTF παράδοσης Ιανουαρίου, αυξήθηκε κατά 3,163% και έκλεισε στα 35,225 ευρώ/MWh, με το υψηλό της ημέρας να καταγράφεται στα 37,34 ευρώ/MWh.

Πως κινήθηκαν οι σποτ αγορές

Η άνοδος πάντως αυτή δεν αποτυπώθηκε στις σποτ αγορές ηλεκτρισμού, οι περισσότερες από τις οποίες παρουσίασαν εντυπωσιακή πτώση. Εξαίρεση αποτελεί η ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας, που ως γνωστόν τιμολογεί με τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα και ως εκ τούτου διαμορφώθηκε στα 98,23 ευρώ/MWh, σημειώνοντας άνοδο 8,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της υψηλής τιμής είναι εξαιρετικά αυξημένες οι εισαγωγές, που καλύπτουν το 33,7% του όγκου συναλλαγών. Μάλιστα οι εισαγωγές είναι περισσότερες από την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, καθώς οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το 24,8% του μίγματος, το φυσικό αέριο το 23,9%, τα υδροηλεκτρικά το 8% και ο λιγνίτης το 5,6%.

Στη αγορά της Βουλγαρίας η τιμή διαμορφώνεται για σήμερα στα 42,47 ευρώ/MWh (-24,4%) γεγονός που εν μέρει εξηγεί την αύξηση των εισαγωγών ρεύματος στη χώρα μας-, ενώ η επίσης συνδεδεμένη αγορά της Ιταλίας διαμόρφωσε την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, στα 101,22 ευρώ/MWh.
Στη Γερμανία, λόγω της υψηλής απόδοσης των αιολικών, καταγράφηκε πτώση 72,6% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 16,67 ευρώ/MWh, στη Γαλλία η πτώση έφθασε στο 62 % με την τιμή να κλείνει στα 21,95 ευρώ/MW, ενώ αντίθετα ανοδική ήταν η κίνηση στην Πορτογαλία και την Ισπανία, στα 98,19 ευρώ/MWh (23,1%), που μαζί με την Ελλάδα ήταν οι τρεις χώρες, όπου οι τιμές αυξήθηκαν.

Άνοδος για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων

Ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει ανοδικά τις τιμές ηλεκτρισμού είναι η αύξηση τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που χθες έκλεισαν στα 80,11 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα (+1,2%). Πάντως η άνοδος που παρουσιάζει το CO2 από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά εκτιμάται ότι οφείλεται και σε τεχνικούς λόγους.
Πάντως η αγορά φαίνεται ότι έχει ακόμα περιθώρια και αντοχές αφού όπως εκτιμούν στελέχη της προμήθειας, το όριο για τα τιμολόγια λιανικής είναι τα 150 ευρώ/MWh στη χονδρική αγορά. Από το επίπεδο αυτό και πάνω ενδεχομένως να χρειαστούν και πάλι παρεμβάσεις αντίστοιχες με τις επιδοτήσεις που καταργούνται την 1η Ιανουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης