Ενέργεια

Αζερμπαϊτζάν: Διπλασιάζει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Αζερμπαϊτζάν: Διπλασιάζει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Tο Μπακού έχει προσεγγίσει περισσότερα από 10 ευρωπαϊκά έθνη για να κλείσει τις συμφωνίες για φυσικό αέριο

 

Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να πετύχει τον στόχο του για διπλασιασμό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ, παρόλο που η χώρα του δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες πωλήσεων που χρειάζεται ώστε να επενδύσει δισεκατομμύρια για να ενισχύσει την παραγωγή.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του έθνους της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη θα αυξηθούν στα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος από 8 bcm το 2021, δείχνοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν «βαδίζει με σιγουριά προς τον στόχο» του διπλασιασμού των προμηθειών έως το 2027. Αυτό τόνισε ο Αλίγιεφ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη σερβική πόλη Νις με τα περίχωρα της Σόφιας, της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας.

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ξεκίνησε να πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2020, συμφώνησε πέρυσι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τον όγκο του στα 20 bcm τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ανέφερε το Bloomberg, μέχρι στιγμή το Μπακού έχει προσεγγίσει περισσότερα από 10 ευρωπαϊκά έθνη για να κλείσει τις συμφωνίες για φυσικό αέριο, αλλά οι συζητήσεις είναι ατελέσφορες.

Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβίζ Σαχμπάζοφ αρνήθηκε να σχολιάσει την Πέμπτη όταν ρωτήθηκε για την πρόοδο στις συνομιλίες με τους ευρωπαίους αγοραστές.

Η Σερβία θα είναι η έβδομη ευρωπαϊκή χώρα που θα λάβει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Αλίγιεφ σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Azartac. Η κρατική εταιρεία ενέργειας Socar συμφώνησε τον Νοέμβριο να εξάγει έως και 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Σερβία το επόμενο έτος.

Οι εξαγωγές στη Βουλγαρία θα αυξηθούν σε σχεδόν 1 bcm φέτος από 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022 και 270 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021, υπογράμμισε ο Αζέρος πρόεδρος.
Ο αγωγός Σερβίας – Βουλγαρίας

Η Σερβία και η Βουλγαρία ολοκλήρωσαν και εγκαινίασαν χθες το έργο του αγωγού που θα εκτείνεται από τη σερβική πόλη Νις μέχρι τα περίχωρα της Σόφιας ο οποίος θα έχει ετήσια ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου ύψους 1,8 δισ. κυβικών μέτρων. Ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να καλύψει έως και το 60% της κατανάλωσης της Σερβίας σε φυσικό αέριο.

Επιπλέον, θα δώσει στο Βελιγράδι πρόσβαση σε νέες πηγές φυσικού αερίου, ανοίγοντας τις κάνουλες από Ελλάδα ή από Αζερμπαϊτζάν, ενώ θα παρέχει επίσης στη Βουλγαρία πρόσβαση σε φυσικό αέριο από τη Δυτική Ευρώπη ή την Αδριατική Θάλασσα. Ήδη από τις 15 Νοεμβρίου η Σερβία υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024 και μετά.

Πηγή: www.ot.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης