Ενέργεια

Οι 3 εταιρείες που ηγούνται της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα

Οι 3 εταιρείες που ηγούνται της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα

Aker Carbon Capture ASA, Bloom Energy και Fluor Corporation βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, 40 εμπορικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε λειτουργία με εφαρμογή δέσμευσης, χρησιμοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, μπορεί να προκαλέσει ώθηση για επενδύσεις σε μερικά από τα καλύτερα αποθέματα δέσμευσης του εν λόγω αμέταλλου χημικού στοιχείου.

Η ιστοσελίδα investorplace.com παρουσιάζει τις 3 εταιρείες που παίζουν μέχρι στιγμής πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα.

Πρόβλεψη για αύξηση της δέσμευσης CO2

Η ποσότητα CO2 που δεσμεύεται σήμερα είναι 43 εκατομμύρια τόνοι. Αναμένεται ότι έως το 2030, το CO2 που δεσμεύεται θα αυξηθεί σε 279 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,6% των σημερινών εκπομπών. Επομένως, υπάρχει ισχυρή ορατότητα ανάπτυξης ακόμη και μετά τη δεκαετία.

Η πολλαπλάσια αύξηση της δέσμευσης CO2 θα οδηγήσει τις καλύτερες εταιρείες δέσμευσης άνθρακα σε ισχυρά έσοδα και ανοδικές ταμειακές ροές. Σε ορίζοντα πενταετίας, είναι πιθανό να υπάρχουν μερικές μετοχές multibagger (μετοχή που δίνει απόδοση μεγαλύτερη από 100%) από τον κλάδο.

Αναλυτικά οι 3 κορυφαίες εταιρείες στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα

Aker Carbon Capture ASA (AKCCF): Ισχυρή αύξηση εσόδων και ανεκτέλεστες παραγγελίες 3 δισ. κορωνών Νορβηγίας

Η εταιρεία διαθέτει μια δοκιμασμένη τεχνολογία. Μάλιστα, έχουν ήδη παραδοθεί 7 μονάδες δέσμευσης άνθρακα με 60.000 ώρες λειτουργίας.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Aker Carbon ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 236% σε ετήσια βάση (YOY) σε 440 εκατομμύρια κορώνες Νορβηγίας.

Η ισχυρή αύξηση των εσόδων είναι πιθανό να διατηρηθεί, με την εταιρεία να έχει ανεκτέλεστες παραγγελίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων κορωνών Νορβηγίας.

Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει συμβόλαια για τη δέσμευση 10 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως έως το 2025. Αυτό φαίνεται απολύτως πιθανό λόγω της γεωγραφικής διαφοροποίησης, καθιστώντας τη μετοχή της AKCCF δυνητικά δημιουργό τεράστιας αξίας.


Bloom
Energy: Πολλαπλές εφαρμογές της εταιρείας στη δέσμευση άνθρακα συμβάλλουν στα συνολικά έσοδά της

Η Bloom Energy αξιοποιεί την πλατφόρμα κυψελών καυσίμου για διάφορες εφαρμογές. Αυτό περιλαμβάνει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, δέσμευση θερμότητας, δέσμευση άνθρακα, μεταξύ άλλων.

Ειδικά για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, η εταιρεία συλλαμβάνει και ανακυκλώνει υδρογόνο και νερό από τα καυσαέρια των κυψελών καυσίμου και στη συνέχεια διαχωρίζει τους εκπεμπόμενους υδρατμούς και το CO2.

Επιπλέον, το CO2 μπορεί να απομονωθεί μόνιμα στο έδαφος ή να χρησιμοποιηθεί σε νέες εφαρμογές.

Τα επόμενα 5 χρόνια, αναμένεται ότι το τμήμα δέσμευσης άνθρακα θα συμβάλλει όλο και περισσότερο στα συνολικά έσοδα και την πιθανή επιτάχυνση των εσόδων.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Bloom Energy ανέφερε υγιή αύξηση εσόδων κατά 36,9% στα 400,3 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η απώλεια λειτουργικού επιπέδου ήταν 103,7 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, η εταιρεία επιδιώκει μέτρα μείωσης του κόστους και είναι πιθανό ότι το περιθώριο EBITDA (τα κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση) θα βελτιώσει τα επόμενα τρίμηνα.


Fluor
Corporation: Η ιδιόκτητη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα Econamine FG Plus εφαρμόζεται σε 30 εγκαταστάσεις παγκοσμίως

Η Fluor Corporation είναι μια εταιρεία μηχανικών, προμηθειών και κατασκευών. Ωστόσο, ο τομέας των ενεργειακών λύσεων εμπλέκεται σε επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τη δέσμευση άνθρακα, τα ανανεώσιμα καύσιμα, τα απόβλητα σε ενέργεια, μεταξύ άλλων. Με τη διαπραγμάτευση μετοχών FLR με αναλογία μελλοντικής τιμής-κέρδους 14,4, φαίνεται σαν μια καλή ευκαιρία συσσώρευσης.

Τον Ιούνιο, η Fluor και η Carbfix ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την επιδίωξη ολοκληρωμένων λύσεων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Fluor θα παρέχει την αποκλειστική τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα Econamine FG Plus.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία της FLR χρησιμοποιείται ήδη σε 30 εγκαταστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι, η Fluor θα αξιοποιήσει την τεχνολογία της για να επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη στην επιχείρηση δέσμευσης άνθρακα.

Τα έσοδα είναι εντυπωσιακά, με τη Fluor να αναφέρει ανεκτέλεστες παραγγελίες ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλες τις επιχειρήσεις το 3ο τρίμηνο του 2023. Με ισχυρή εκκρεμότητα και υψηλή οικονομική ευελιξία, η εταιρεία είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επιθετικές επενδύσεις σε αναδυόμενους τομείς όπως η δέσμευση άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης