Τελευταία Νέα

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αύξηση 300% στην εγκατεστημένη δυναμικότητα ΑΠΕ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αύξηση 300% στην εγκατεστημένη δυναμικότητα ΑΠΕ
Η παραγωγική ικανότητα των υπό κατασκευή έργων θα ξεπεράσει τα 8 GW με επιπλέον 13 GW δυναμικότητας - Στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης της χώρας από υγρά καύσιμα και η αντικατάστασή τους με αέριο για την παραγωγή ενέργειας

Η Σαουδική Αραβία πρόσθεσε επιπλέον 2.100 MW ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ της εγκατεστημένης ανανεώσιμης ενέργειας στα 2.800 MW (2,8 GW), σημειώνοντας αύξηση 300% στην εγκατεστημένη ισχύ.

Όπως αποκαλύφθηκε στο Φόρουμ της Σαουδικής Πράσινης Πρωτοβουλίας (SGI) που διεξάγεται μαζί με την 28η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), μέχρι το τέλος του 2023, η παραγωγική ικανότητα των υπό κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο εν λόγω κράτος θα ξεπεράσει τα 8 GW, με επιπλέον 13 GW δυναμικότητας (σε ΑΠΕ) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε πολλά έργα.

Οι προσπάθειες της αραβικής χώρας να μεταμορφώσει το εγχώριο μείγμα ενέργειας περιλαμβάνει επίσης πολλά έργα για τη μείωση της εξάρτησης από υγρά καύσιμα και την αντικατάστασή τους με αέριο για την παραγωγή ενέργειας.

Από τον Δεκέμβριο του 2023 άρχισαν να λειτουργούν 4 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής υψηλής απόδοσης με αέριο συνολικής ισχύος περίπου 5.600 MW.

Το Βασίλειο κατασκευάζει επίσης μονάδες υψηλής απόδοσης εξοπλισμένες με τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, συνολικής ισχύος περίπου 8,4 GW.

Έναρξη προσπάθειας πριν από 2 χρόνια

Η πρωτοβουλία των «Πρασίνων» της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε το 2021 από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ (Πρίγκιπας διάδοχος, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ανώτατης Επιτροπής για την Πράσινη Πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας).

Πρόκειται για εγχείρημα ολόκληρης της κοινωνίας για την επίβλεψη και την ένωση των προσπαθειών του Βασιλείου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιώσιμης καινοτομίας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Στο φόρουμ SGI, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι εστίασαν στη σταθερή πρόοδο προς το στόχο του Βασιλείου να φτάσει το καθαρό μηδέν έως το 2060, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του έθνους στους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα μέσω της υλοποίησης πάνω από 80 πρωτοβουλιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αντιπροσωπεύουν μια επένδυση άνω των 188 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 705 δισεκατομμύρια SR), για ένα πιο πράσινο μέλλον για όλους.


Σε τροχιά επίτευξης κλιματικών στόχων

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 278 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) έως το 2030.

Το βασίλειο στοχεύει να επιτύχει ένα βέλτιστο ενεργειακό μείγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχοντας φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περίπου στο 50% το καθένα έως το 2030.

 Όταν επιτευχθεί, αυτό θα εκτοπίσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια υγρού καυσίμου που χρησιμοποιείται επί του παρόντος.

Ως μέρος της συνεχιζόμενης επένδυσής της σε καύσιμα με προστασία του μέλλοντος, η Σαουδική Αραβία προχωρά στην ανάπτυξη του εργοστασίου πράσινου υδρογόνου 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νίομ (πόλη στην επαρχία Ταμπούκ που βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας. Εκεί σχεδιάζεται να ενσωματώσει τεχνολογίες έξυπνων πόλεων και να λειτουργήσει και ως τουριστικός προορισμός) το οποίο πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Πολλές διμερείς συμφωνίες έχουν υπογραφεί με διεθνείς ομολόγους κατά τη διάρκεια του 2023, με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή καθαρού και πράσινου υδρογόνου.

Από την έναρξη του SGI, έχουν φυτευτεί 43,9 εκατομμύρια δέντρα και θάμνοι και έχουν αποκατασταθεί 94.000 εκτάρια υποβαθμισμένης γης σε ολόκληρο το Βασίλειο, συμβάλλοντας στο στόχο να αναπτυχθούν 10 δισεκατομμύρια δέντρα στη Σαουδική Αραβία το επόμενο διάστημα.

Πάνω από 40 πρωτοβουλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας άμεσα την πρόοδο προς τον ενδιάμεσο στόχο της φύτευσης 600+ εκατομμυρίων δέντρων και της αποκατάστασης 8 εκατομμυρίων εκταρίων γης έως το 2030.


Σχέδιο 2 φάσεων για 10 δισεκατομμύρια δέντρα

Τον Οκτώβριο του 2023, παρουσιάστηκε η διετής μελέτη σκοπιμότητας για τον τρόπο επίτευξης της μέγιστης βλάστησης στη Σαουδική Αραβία, μετά από 1.150+ επιτόπιες έρευνες σε συνεργασία με περισσότερους από 50 καταξιωμένους ειδικούς.

Στρατηγικές προσπάθειες αναδάσωσης και αποκατάστασης γης θα υλοποιηθούν τώρα σε πολλές τοποθεσίες, που κυμαίνονται από μαγγρόβια έως εσωτερικά έλη, ορεινά δάση, λιβάδια, εθνικά πάρκα και κοιλάδες.

Ο οδικός χάρτης για 10 δισεκατομμύρια δέντρα θα εφαρμοστεί σε 2 φάσεις.

Η πρώτη φάση (2024-2030), θα επικεντρωθεί στον περιβαλλοντικό τομέα, ακολουθώντας μια προσέγγιση βασισμένη στη φύση.

Η δεύτερη φάση (από το 2030 και μετά) θα κλιμακώσει τις προσπάθειες σε μια πλήρως ολοκληρωμένη προσέγγιση με το μέγιστο επίπεδο ανθρώπινης παρέμβασης και την εφαρμογή των μαθημάτων από την πρώτη φάση.

Οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να αποκαταστήσει τα φυσικά περιβάλλοντα σε ολόκληρο το βασίλειο θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς, συμβάλλοντας παράλληλα στην καταπολέμηση της ερημοποίησης και της καταπάτησης της άμμου, μειώνοντας τις επιπτώσεις των καταιγίδων σκόνης και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Τα κέντρα των πόλεων σε όλη τη χώρα πρόκειται επίσης να επωφεληθούν από τις μειωμένες θερμοκρασίες και τη βελτιωμένη ποιότητα του αέρα που προκύπτει από την αυξημένη κάλυψη των δέντρων.


Σχέδιο προστασίας ξηράς, θάλασσας και ζώων μέσω της SGI

Επί του παρόντος, το 18,1% του χερσαίου και το 6,49% του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Σαουδική Αραβία είναι υπό προστασία.

Υπάρχουν 5 πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν το ποσοστό της προστατευόμενης γης σε πάνω από 21% και των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών σε περισσότερο από 26% έως το 2030.

Μέσω συνεχών προσπαθειών για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών, η Saudi Green Initiative (SGI - φιλόδοξη εθνική πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές) θα βοηθήσει στην αποκατάσταση και προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και στην καλλιέργεια της ενδημικής χλωρίδας και πανίδας για την ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς του βασιλείου.

Από την εκτόξευση της SGI, 1.669 απειλούμενα ζώα, όπως ο αραβικός όρυγας, οι αραβικές γαζέλες και οι γαζέλες της άμμου και το αγριοκάτσικο της Νουβίας έχουν εκτοπιστεί στα φυσικά καταφύγια της Σαουδικής Αραβίας. Αυτά τα φυτοφάγα ζώα συμβάλλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και τελικά θα υποστηρίξουν την επανεισαγωγή της αραβικής λεοπάρδαλης που απειλείται με εξαφάνιση στη φύση.

Το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα έχει σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των λεοπαρδάλεων υπό την προστασία του από τότε που ξεκίνησε το 2020.

 

Σχετικά με τις δράσεις της SGI

Οι Ομιλίες της SGI (ξεκίνησαν στις 30 Νοεμβρίου) θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωση της COP28 στις 12 Δεκεμβρίου.

Η εναρκτήρια σειρά ομιλιών, που πραγματοποιείται καθημερινά στις 3:00 μ.μ., παρέχει μια νέα πλατφόρμα για να εμβαθύνετε στις τάσεις βιωσιμότητας, την ενεργειακή απόδοση και άλλα Σχετικά θέματα.

Η SGI Gallery παραμένει επίσης ανοιχτή στο κοινό από τις 10:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ. κάθε μέρα, προσφέροντας μια ματιά στο ποικίλο φάσμα των πρωτοβουλιών για την κλιματική δράση σε όλη τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας την ακλόνητη αφοσίωση του βασιλείου σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης