Αισιοδοξεί η Pathways Alliance για το έργο δέσμευσης άνθρακα 16,5 δισ. δολ. στον Καναδά

Αισιοδοξεί η Pathways Alliance για το έργο δέσμευσης άνθρακα 16,5 δισ. δολ. στον Καναδά

Η βιομηχανία έλαβε υπόσχεση από την κυβέρνηση για χρηματοδότηση έως και 7 δισ. δολ.

Η Pathways Alliance (κοινοπραξία των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου του Καναδά) έχει προτείνει ένα δίκτυο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών από τοποθεσίες πετρελαίου άμμου στη βόρεια Αλμπέρτα, αξίας 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει ακόμη μια τελική επενδυτική απόφαση, γεγονός που οδήγησε ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες να αμφισβητήσουν το επίπεδο δέσμευσης του κλάδου.

Ωστόσο ο Kendall Dilling (Πρόεδρος της Pathways), είπε ότι η πιθανότητα θετικής απόφασης για το έργο έχει αυξηθεί.


Η κυβερνητική δέσμευση

Η βιομηχανία έλαβε δέσμευση από την κυβέρνηση ότι έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια (ως ομοσπονδιακή χρηματοδότηση) θα διατεθούν σε ειδικές συμβάσεις που προορίζονται να δώσουν στις εταιρείες την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να κάνουν μεγάλες επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στη δημοσιονομική ενημέρωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την υποσχεθείσα πίστωση φόρου για επενδύσεις δέσμευσης άνθρακα (συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος για την οριστικοποίησή της), κάτι που περίμεναν οι εταιρείες πετρελαιοειδών.

Ενώ οι λεπτομέρειες αυτών των αποκαλούμενων «συμβάσεων άνθρακα για τη διαφορά» πρέπει ακόμη να βρεθούν στο σφυρί…, ο Dilling είπε ότι «η υποστήριξη που έλαβε μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση ήταν περισσότερο από επαρκής για να μπορέσει η Pathways να προχωρήσει το έργο της».

 

Η σημασία του έργου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο έργο είναι το επίκεντρο της δέσμευσης της βιομηχανίας πετρελαιοειδών για να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, κάτι που πρέπει να κάνει εάν ο Καναδάς θέλει να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του για το κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης