Ενέργεια

Νέα υποχώρηση στο πετρέλαιο - Στα 80 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό

Νέα υποχώρηση στο πετρέλαιο - Στα 80 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό

Η καθυστέρηση της συνάντησης τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να μην εμβαθύνει τις περικοπές

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 2% την Πέμπτη, επεκτείνοντας τις απώλειες μετά την αναβολή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι ο όμιλος ενδέχεται να μην εμβαθύνει τις περικοπές της παραγωγής το επόμενο έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούσαν περίπου 1,2%, στα 80,90 δολ. το βαρέλι στις 18:10 ώρα Ελλάδας, αφού έχασαν έως και 4% την Τετάρτη.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχωρούσε περίπου 1,4%, στα 75,99 μετά από πτώση έως και 5% την προηγούμενη συνεδρίαση.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση την Τετάρτη, ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καθυστέρησαν για τις 30 Νοεμβρίου μια υπουργική συνάντηση στην οποία αναμενόταν να συζητήσουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου.

Οι χώρες δυσκολεύονταν να συμφωνήσουν για τα επίπεδα παραγωγής ενόψει της συνάντησης που είχε οριστεί αρχικά για τις 26 Νοεμβρίου, ανέφεραν πηγές του OPEC+, υποδηλώνοντας ότι η διαφωνία συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με μια τριάδα αφρικανικών εθνών.

Αύξηση ποσοστόσεων

Η Αγκόλα, το Κονγκό και η Νιγηρία επιδιώκουν να αυξήσουν τις ποσοστώσεις εφοδιασμού τους για το 2024 πάνω από τα προσωρινά επίπεδα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του Ιουνίου της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+.

«Πιστεύουμε ότι η Νιγηρία μπορεί να ηρεμήσει καθώς η ηγεσία εκτιμά τη μακροχρόνια ένταξη της στον ΟΠΕΚ και τη βελτίωση των δεσμών της με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε η Helima Croft, αναλύτρια της RBC Capital Markets.

Αν και οι εσωτερικές αναταραχές έχουν καταπνιγεί αποτελεσματικά στο παρελθόν, αυτό το τελευταίο επεισόδιο αποκαλύπτει το τεράστιο έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας ο OPEC+, δήλωσε ο Tamas Varga από την PVM.

Τα ερωτήματα σχετικά με την προσφορά του ΟΠΕΚ+ έρχονται καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 8,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές κατασκευής 1,16 εκατομμυρίων.

Από την πλευρά της ζήτησης, υπήρχαν πιο δυσάρεστα νέα. Αν και μια έρευνα έδειξε ότι η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης υποχώρησε τον Νοέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία του μπλοκ θα συρρικνωθεί ξανά αυτό το τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες.
Η αγορά αναμένεται να είναι περιορισμένη την Πέμπτη λόγω της επίσημης αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης