Ενέργεια

Πηγή στο Montel: Στον «αέρα» οι ροές προς την Αν. Ευρώπη με τον βουλγαρικό φόρο

Πηγή στο Montel: Στον «αέρα» οι ροές προς την Αν. Ευρώπη με τον βουλγαρικό φόρο
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ειδικό φόρο κατανάλωσης 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη χώρα στα μέσα Οκτωβρίου

Ο φόρος της Βουλγαρίας στις αποστολές ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα (13/11) δημιουργώντας διάφορα σενάρια περί πιθανής διακοπής των εξαγωγών, δήλωσε πηγή στο Montel.

«Κανείς σε αυτόν τον πλανήτη δεν μπορεί να σας πει τι θα συμβεί, όλα είναι στον αέρα», είπε η πηγή κοντά σε έναν μεγάλο αγοραστή φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

H πηγη ανέφερε ότι οι εταιρίες που υπόκεινται στον φόρο είναι μεταξύ 22 και 30.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία ανακοίνωσε ειδικό φόρο κατανάλωσης 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη χώρα στα μέσα Οκτωβρίου.
Τυπικά ο νέος φόρος τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.


Θα συνεχιστούν οι εξαγωγές;

«Το πιο πιθανό είναι ότι η Ρωσία δεν θα πληρώσει, αλλά θα συνεχίσει να εξάγει», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «μάλλον» γίνονται διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική Bulgargaz «στο παρασκήνιο». Σε μια τέτοια κατάσταση, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Βουλγαρία δεν θα μπορούσε απλώς να «απενεργοποιήσει» τις ροές διαμετακόμισης λόγω της πίεσης από χώρες της ΕΕ.

«Συμφωνώ ότι η διαμετακόμιση θα συνεχιστεί, ακόμα κι αν η Ρωσία δεν πληρώσει και η Βουλγαρία μπορεί να προσπαθήσει να προσφύγει στα δικαστήρια για να πείσει την Gazprom να συμμορφωθεί αντί να σταματήσει τις ροές», δήλωσε ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου με έδρα το Κίεβο της LSEG.

«Είναι ενδιαφέρον ότι δεν έχουμε ακούσει καμία αντίδραση σε αυτόν τον νέο φόρο από την Gazprom ή το Κρεμλίνο», πρόσθεσε.

Η Gazpron έχει διάφορα σμακροπρόθεσμα συμβόλαια στην γεωπολιτική ζώνη, όπως το μεγαλύτερο με την ούγγρικη κρατική MVM για 3,5 bcm τον χρόνο και 1 bcm με την Αυστρία μέσω Σερβίας.

Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό, όσον αφορά τον βουλγαρικό φόρο, είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του», είπε ο Onyshkiv.

«Είναι προφανές ότι σε μακροπρόθεσμη βάση το ρωσικό αέριο γίνεται τοξικό και δαπανηρό, με την απεξάρτησή του να είναι η μόνη επιλογή» συμπλήρωσε.Η διαδρομή 31,5 bcm/έτος Turkstream προμηθεύει αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η τοποθέτηση Μυτιληναίου στο θέμα

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, εκτενή αναφορά στο φλέγον θέμα της επιβολής τελών, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν λείψουν τα 16 bcm φυσικού αερίου της Ρωσίας από την νοτιοανατολική Ευρώπη που έρχονται μέσω του Turkstream τα πράγματα θα δυσκολέψουν σημαντικά για την Ελλάδα», ενώ χαρακτήρισε παραβατική και παράνομη την απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλλει τέλος 10 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης