Γερμανία: Γενναία φορολογική ελάφρυνση για τις βιομηχανίες της - «Ανάσα» για 350 εταιρείες

Γερμανία: Γενναία φορολογική ελάφρυνση για τις βιομηχανίες της - «Ανάσα» για 350 εταιρείες
Η εξοικονόμηση για τη γερμανική βιομηχανία θα φθάσει έως και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 σύμφωνα με το Montel

Ο φορολογικός συντελεστής για τη γερμανική βιομηχανική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα πέσει στα 0,50 ευρώ/MWh από 15,37 ευρώ/MWh που είναι σήμερα από το 2024 για τουλάχιστον δύο χρόνια βάσει συμφωνίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα (9/11).

Σύμφωνα με το Montel, ο Olaf Scholz τόνισε ότι φορολογική ελάφρυνση, όταν συνδυάζεται με μέτρα για τη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τα τέλη δικτύου, θα εξοικονομήσει τη γερμανική βιομηχανία έως και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.

Εγγυήσεις = Ανακούφιση

Η φορολογική ελάφρυνση είναι εγγυημένη για το 2024 και το 2025 και ο συνασπισμός είπε ότι θα μπορούσε να παραταθεί έως το 2028 εάν υπήρχε διαθέσιμη χρηματοδότηση. Επιπλέον, το σχέδιο θα επεκτείνει την ανακούφιση σε 350 εταιρείες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό για άλλα πέντε χρόνια.

Αυτό θα τους βοηθούσε να προστατευθούν από το έμμεσο κόστος που συνδέεται με τις εκπομπές άνθρακα. Η αλλαγή θέτει τον βιομηχανικό φορολογικό συντελεστή στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.Μάλιστα, η μείωση της γραφειοκρατίας έχει γίνει προτεραιότητα για το Βερολίνο, καθώς αναζητά τρόπους στήριξης της βιομηχανίας και επέκτασης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας.

Οι προηγούμενες προτάσεις

Το υπουργείο Οικονομίας πρότεινε τον Μάιο να περιοριστεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία έντασης ενέργειας στα 60 ευρώ/MWh για το 80% της κατανάλωσής τους, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί η οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων που έχουν δει το κόστος τους να αυξάνεται μετά τη ρωσική εισβολή.

Οι εταιρείες παραπονέθηκαν ότι η παραγωγή στη Γερμανία δεν είναι οικονομικά βιώσιμη λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετατόπιση εταιρειών στο εξωτερικό.

Το υπουργείο είχε δηλώσει ότι η πρότασή του θα κόστιζε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2030, αλλά το υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε την τιμή. Στη σημερινή του όμως δήλωση, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner είπε ότι η χρηματοδότηση του νέου σχεδίου συνδυάζεται με τα τρέχοντα σχέδια προϋπολογισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης