Ενέργεια

Saudi Aramco: Πτώση 23% στα 32,6 δισ. δολ στα καθαρά κέρδη του γ΄τριμήνου

Saudi Aramco: Πτώση 23% στα 32,6 δισ. δολ στα καθαρά κέρδη του γ΄τριμήνου
Η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου έπληξε τα κέρδη της Aramco το τρίμηνο

Πτώση 23% στα καθαρά κέρδη του γ΄τριμήνου ανακοίνωσε η Saudi Aramco, λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου και του όγκου πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου από 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση από 12 αναλυτές.

Παρόλα αυτά, η Aramco θα πληρώσει μέρισμα ύψους 29,4 δισ. δολαρίων στην κυβέρνηση και τους άλλους μετόχους.

Συγκεκριμένα  θα καταβάλει 23,9 δισ. £ (29,4 δισ. δολάρια) για το τρίτο τρίμηνο, ενισχύοντας τα οικονομικά της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας εν μέσω χαλάρωσης των αγορών εμπορευμάτων μετά το ράλι του περασμένου έτους που τροφοδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό αποτελείται από ένα βασικό μέρισμα £15,8 δισ. (19,5 δισ. $) για το τρίτο τρίμηνο, παράλληλα με τη διανομή των μερισμάτων που συνδέονται με την απόδοση με πληρωμή £8,0 δισ. (9,9 δισ. $) το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η Aramco ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters να προβλέπει κέρδη 25,8 δισεκατομμυρίων λιρών (31,8 δισεκατομμύρια δολάρια) .

 

Χαμηλή η παραγωγή πετρελαίου

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου έπληξε τα κέρδη της Aramco το τρίμηνο. Η Σαουδική Αραβία διατηρεί την παραγωγή σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 1 εκατομμύριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σε μια προσπάθεια να τονώσει τις τιμές. Τα επίπεδα θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η φυσική αγορά πετρελαίου αποδυναμώνεται, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τη Σαουδική Αραβία να παρατείνει τις περικοπές της προσφοράς της για το επόμενο έτος. Η ζήτηση για καύσιμα όπως το ντίζελ μειώνεται στην Ευρώπη, σε μια ένδειξη ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ κάτω από το ανώτατο 14ετίας του περασμένου έτους των 139 δολαρίων το βαρέλι, αλλά παραμένουν εύρωστες με το Brent και το αργό πετρέλαιο WTI να διαπραγματεύονται στα 84 δολάρια το βαρέλι και 80 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Ωστόσο, η προοπτική ενός ακόμη ρεκόρ συγκέντρωσης εν μέσω συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, παρά τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διαχυθεί στην ευρύτερη περιοχή και να απειλήσει τις προμήθειες.

Πέρυσι, η Aramco σημείωσε ρεκόρ ετήσιων καθαρών κερδών £133,7 δισ. (161,1 δισ. $), το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των επιχειρήσεων.

Η πτώση των κερδών της ακολουθεί τους ανταγωνιστές του κλάδου που σημειώνουν απότομες μειώσεις στα κέρδη, αλλά πληρώνουν περισσότερα στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Shell και BP με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Aramco στοχεύει να αυξήσει περαιτέρω τις πληρωμές μέσω ενός νέου μερίσματος που συνδέεται με την απόδοση, το οποίο θα συνδέσει τη διανομή των κερδών με την ελεύθερη ταμειακή ροή.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης