Ενέργεια

Η επόμενη κίνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές του πετρελαίου

Η επόμενη κίνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές του πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος 2 mb/d από τις 2,8 mb/d περικοπές παραγωγής από τα μέλη του OPEC και συνολικά 3,15 από τον OPEC+
Την περασμένη εβδομάδα, οκτώ χώρες-μέλη του ΟPEC+ παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο - που ισοδυναμεί με τρεις μηνιαίες αυξήσεις.

Η ανακοίνωση του επιταχυνόμενου σχεδίου αύξησης της παραγωγής έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς στους εμπορικούς εταίρους, ενισχύοντας το σοκ στις αγορές πετρελαίου.  

Σύμφωνα με το Oil Price, το συμβόλαιο παράδοσης αργού τύπου Brent για τον Ιούνιο σημείωνε άνοδο 0,1% και διαπραγματευόταν στα 63,32 δολάρια ανά βαρέλι στις 9.45 π.μ. ώρα Ελλάδας την Παρασκευή (11/4), ενώ το αργό τύπου WTI παρέμεινε αμετάβλητο στα 60,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Σαουδική Αραβία ίσως είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τον παραδοσιακό της ρόλο ως ο κύριος παραγωγός του OPEC, καθώς σκοπεύει να προβεί σε μια σημαντική δήλωση κατά των παραβατών του πλαφόν της παραγωγής, όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τον στόχο της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο, καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, αποδεικνύοντας ουσιαστικά έτσι ότι έχει παραιτηθεί από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος 2 mb/d από τις 2,8 mb/d περικοπές παραγωγής από τα μέλη του OPEC και συνολικά 3,15 από τον OPEC+.

Ουσιαστικά, η συνεισφορά της Σαουδικής Αραβίας είναι διπλάσια από εκείνη ολόκληρης της ομάδας, με μόνο το Βασίλειο και το Κουβέιτ να μειώνουν σήμερα την παραγωγή κατά διψήφιο ποσοστό.

Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος της μειωμένης παραγωγής από άλλα μέλη του OPEC+ δεν είναι εθελοντικό, αλλά μάλλον αντανακλά την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις ποσοστώσεις τους.

Ωστόσο, η διοχέτευση περισσότερου πετρελαίου στις αγορές έχει μεγάλο κόστος για τον μεγαλύτερο παραγωγό του OPEC. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία του GCC (χώρες του Κόλπου), χρειάζεται τιμή πετρελαίου 96,20 δολάρια ανά βαρέλι για να ισοσκελίσει τα βιβλία της, χάρη σε μεγάλο βαθμό στο φιλόδοξο «Vision 2030».

Την κατάσταση δεν βοηθάει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος έχει επωμιστεί τη μερίδα του λέοντος από τις περικοπές της παραγωγής του καρτέλ.

Το Ριάντ και οι αμερικανικοί δασμοί

Το βασίλειο αντλεί σήμερα 8,9 εκατ. β/ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία εξάγει λιγότερο πετρέλαιο σε χαμηλότερες τιμές, επιτείνοντας έτσι την υστέρηση των εσόδων.

Τούτου λεχθέντος, οι Σαουδάραβες μπορούν ακόμη να αντέξουν να προκαλέσουν κάποιο «πόνο» στις αγορές πετρελαίου.

Όπως σημείωσε η Irina Slav, συνεργάτης του OilPrice.com, η Σαουδική Αραβία μπορεί απλώς να φρενάρει το οικονομικό σχέδιο Vision 2030 του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ίσως να το μετατρέψει σε Vision 2040 ή ακόμη και Vision 2050, εάν οι αγορές πετρελαίου αρνηθούν να συνεργαστούν.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έχει αρκετές εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης για να αντέξει μια περίοδο χαμηλότερων τιμών, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων ή της έκδοσης κρατικού χρέους.

Και τώρα οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τους χαμηλούς δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στα κράτη του GCC, με το να γίνει περιφερειακή κατασκευαστική δύναμη.

Και τα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), δηλαδή η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, θα πληρώνουν μόνο 10% δασμούς.

«Καθώς οι δασμοί αυξάνονται σε ορισμένες χώρες, είναι πιθανό να δούμε μια αυξανόμενη μετατόπιση των επιχειρήσεων προς το GCC, είτε μέσω του nearshoring είτε μέσω του friendshoring», δήλωσε στο Middle East Eye ο Adel Hamaizia, ειδικός στον Κόλπο στο Harvard Belfer Center Middle East Initiative.

«Η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να στέλνει τους εμπορικούς αντιπροσώπους της στην κυβέρνηση Τραμπ αυτή τη στιγμή, ρωτώντας: «Τι σας παρείχε η Κίνα. Πείτε μας τι είναι και θα το φτιάξουμε στη Σαουδική Αραβία και θα σας παρέχουμε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία», δήλωσε στο MEE η Ellen Wald, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Transversal Consulting.

Παρεμπιπτόντως, η μεταποίηση αποτελεί μέρος του Vision 2030. Ο πετρελαϊκός γίγαντας έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα εδώ: σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Σαουδική Αραβία είναι προικισμένη με πολλή φθηνή ενέργεια, άφθονο ελεύθερο χώρο και ελάχιστους κανονισμούς.

Στόχος η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία επιταχύνει τα σχέδια εξόρυξης 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο, ενώ ταυτόχρονα επενδύει σε τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής πετρελαίου και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η εξόρυξη παίζει πλέον κεντρικό ρόλο στη στρατηγική του Ριάντ για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, με τη χώρα να επιδιώκει την εκμετάλλευση των σημαντικών αποθεμάτων φωσφορικών αλάτων, χρυσού, χαλκού και βωξίτη που διαθέτει.

Πέρυσι, ο υπουργός εξόρυξης της Σαουδικής Αραβίας, Bandar Al-Khorayef, αποκάλυψε ότι το δυναμικό αποθεμάτων του Βασιλείου είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 90% από τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που προβλέπονταν πριν από οκτώ χρόνια στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της συνεισφοράς της εξορυκτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 17 δισ. δολάρια σε 75 δισ. δολάρια έως το 2035.

Πέρυσι, το Βασίλειο υπέγραψε εννέα συμφωνίες στον τομέα των μετάλλων και της εξόρυξης αξίας άνω των 35 δισεκατομμυρίων ριάλ (9,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων), καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα μέταλλα.

Η πρωτοβουλία Global Supply Chain Resilience Initiative της χώρας αποκάλυψε τις συμφωνίες με τον ινδικό όμιλο εξόρυξης Vedanta και τον κινεζικό όμιλο Zijin Group.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης


CiscoCampaign