Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, παρακολουθεί στενά την πρόοδο της έρευνας για ανεξήγητη βλάβη σε αγωγό φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, έχοντας ήδη ενισχύσει την ασφάλεια στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις μετά τις εκρήξεις Nord Stream πέρυσι.
Το περιστατικό της Κυριακής στον Κόλπο της Φινλανδίας, όταν ένας αγωγός και ένα καλώδιο δεδομένων υπέστησαν ζημιές λόγω «εξωτερικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ευρύτερη σκανδιναβική περιοχή.
Η Νορβηγία εξήγαγε περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, κυρίως μέσω ενός συστήματος περίπου 22 αγωγών που εκτείνονται σε περισσότερα από 8.800 km (5.470 μίλια).
«Τώρα βρισκόμαστε σε στενό διάλογο με τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να αξιολογήσουμε τα σχετικά μέτρα ασφαλείας», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Gassco, που διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας.
Δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά στη Νορβηγία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Την Τετάρτη, η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αύξησε τις περιπολίες γύρω από χερσαίες εγκαταστάσεις στη δυτική ακτή, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Mongstad και δύο εργοστάσια επεξεργασίας αερίου, το Kollsnes και το Kaarstoe.
«Το επίπεδο ασφάλειας έχει αυξηθεί από τα γεγονότα του περασμένου έτους και εξακολουθεί να είναι», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας πετρελαϊκών λόμπι Offshore Norge, αναφερόμενος στη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ωστόσο, η υποθαλάσσια υποδομή είναι τόσο μεγάλη που είναι πολύ δύσκολο να προστατευτεί.
«Μιλάμε για χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων ή αγωγών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη μετά από διήμερη συνάντηση του ΝΑΤΟ κατά την οποία συζητήθηκε το περιστατικό στη Βαλτική Θάλασσα.
«Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να υπάρχει στρατιωτική παρουσία σε όλους αυτούς τους αγωγούς και τις υποδομές όλη την ώρα».
Nord Stream και περιπολίες
Μετά τη δολιοφθορά του Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, η Νορβηγία ανέπτυξε το Ναυτικό της για να προστατεύσει τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της στη Βόρεια Θάλασσα, με την υποστήριξη συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως γερμανικές και γαλλικές φρεγάτες και βρετανικά αεροσκάφη επιτήρησης. Οι περιπολίες συνεχίζονται.
Στην ξηρά, η Εσωτερική Φρουρά αναπτύχθηκε προσωρινά για να βοηθήσει τη νορβηγική αστυνομία να περιπολεί τις χερσαίες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επιπλέον, η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία Equinor ερεύνησε βασικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου, όπως η σύνδεση Europipe II με τη Γερμανία, για λογαριασμό της Gassco.
Χρησιμοποιούσε εξειδικευμένα σκάφη εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα που σάρωναν τους αγωγούς για οτιδήποτε ασυνήθιστο, όπως ζημιές, ξένα αντικείμενα ή διαταραχές του εδάφους.
Η Equinor δεν βρήκε τίποτα ύποπτο, δήλωσε στο Reuters τον Μάιο ο επικεφαλής ασφαλείας και ασφάλειας της.
Η Νορβηγία όρισε τις Equinor και Gassco ως εταιρείες κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια και η συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας ενισχύθηκε.
Περισσότερα στελέχη της εταιρείας από ό,τι πριν υποβλήθηκαν σε έλεγχο για να λάβουν πιστοποιήσεις ασφαλείας, ώστε να μπορούν να διαβάζουν απόρρητες ενημερώσεις πληροφοριών.
«Συναντιόμαστε τακτικά με τις νορβηγικές αρχές ασφαλείας για να διασφαλίσουμε μια κοινή κατανόηση του κινδύνου και της κατάστασης και αξιολογούμε την εικόνα κινδύνου και τα μέτρα σε συνεχή βάση», δήλωσε εκπρόσωπος της Equinor αυτή την εβδομάδα.
Τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Anders Opedal προσκλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τρόπους για την καλύτερη προστασία των υπεράκτιων ενεργειακών εγκαταστάσεων, την πρώτη φορά που ένας επικεφαλής της Equinor προσκλήθηκε να το κάνει.
Και τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ δημιούργησε μια ομάδα εργασίας αφιερωμένη στην προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του στρατού και της ενεργειακής βιομηχανίας.
Ωστόσο, «ένα βασικό εμπόδιο συνεχίζει να είναι η επιτήρηση, η παρακολούθηση και η ανταλλαγή πληροφοριών, τόσο μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων, κρατών όσο και στην περιοχή», δήλωσε ο Christian Bueger, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
«Το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα αξιόπιστο μέσο για να ανταποδώσει, εκτός από την επιτάχυνση των εργασιών για την προστασία και επιτήρηση κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών», πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr