Το περιστατικό συνέβη λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έκρηξη στον Nord Stream
Η ζημιά στον αγωγό Balticconnector και στο καλώδιο τηλεπικοινωνιών επιβεβαιώθηκε την Τρίτη αφού ένας από τους δύο φορείς εκμετάλλευσης αγωγών, η φινλανδική Gasgrid, σημείωσε πτώση της πίεσης και πιθανή διαρροή το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
Την Τρίτη, το Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι η ζημιά πιθανότατα προκλήθηκε από «εξωτερική δραστηριότητα» και η αιτία διερευνάται, προκαλώντας ανησυχία για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και ωθώντας τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα.
«Το σημαντικό τώρα είναι να διαπιστωθεί τι συνέβη και πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Stoltenberg σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνάντησης της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση σε υποδομές ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα είναι, φυσικά, σοβαρό, αλλά θα αντιμετωπιστεί επίσης από μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση από το ΝΑΤΟ».
Ο αγωγός, μεταξύ Inkoo στη Φινλανδία και Paldiski στην Εσθονία, διασχίζει τον Φινλανδικό Κόλπο, μέρος της Βαλτικής Θάλασσας που εκτείνεται ανατολικά στα ρωσικά ύδατα και καταλήγει στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.
Τον Balticconnector διαχειρίζεται από κοινού ο εσθονικός διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Elering και ο φινλανδικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid, οι οποίοι κατέχουν ο καθένας το ήμισυ του αγωγού.
Οι φορείς εκμετάλλευσης ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση επισκευών του αγωγού θα διαρκέσουν τουλάχιστον πέντε μήνες, με τη μεταφορά φυσικού αερίου πιθανόν να επαναληφθεί το νωρίτερο τον Απρίλιο του επόμενου έτους.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το περιστατικό «ανησυχητικό» και είπε ότι αναμένει περαιτέρω πληροφορίες.
Οι ρωσικοί αγωγοί Nord Stream υπέστησαν ζημιές από επίθεση στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, αναφερόμενος στο περιστατικό τον Σεπτέμβριο του 2022.
Το περιστατικό της Κυριακής σημειώθηκε περίπου ένα χρόνο αφότου οι μεγαλύτεροι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream, που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις που οι αρχές είπαν ότι προκλήθηκαν από δολιοφθορά.
Ο Henri Vanhanen, ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, είπε ότι το κεντρικό ζήτημα θα ήταν πώς θα αντιδρούσε το ΝΑΤΟ εάν υπήρχαν στοιχεία για έναν κρατικό παράγοντα πίσω από τη ζημιά του αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας.
"Νομίζω ότι το μεγάλο ερώτημα μακροπρόθεσμα είναι ότι έχουμε ένα σαφές σύνολο πιθανών αντίμετρων για τέτοιες (δολιοφθορές) δραστηριότητες; Ποιο είναι το αποτρεπτικό;" αυτός είπε.
Η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι τα επίπεδα ετοιμότητας έχουν αυξηθεί σε κρίσιμες υποδομές, καθώς αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Sauli Niinisto, έλαβαν μια επισκόπηση της κατάστασης σε μια έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη.
Η ζημιά στον αγωγό
Ο αγωγός και το καλώδιο των τηλεπικοινωνιών κινούνται παράλληλα σε «σημαντική» απόσταση μεταξύ τους, σύμφωνα με τον πάροχο καλωδιακής τηλεόρασης, Elisa.
Η ζημιά στον αγωγό πιστεύεται ότι έγινε στα φινλανδικά ύδατα, ενώ η διάρρηξη του καλωδίου έγινε στα ύδατα της Εσθονίας, δήλωσαν οι φινλανδικές αρχές.
Τα περιστατικά σημειώθηκαν "μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο" νωρίς την Κυριακή, ανέφεραν οι Φινλανδοί ερευνητές.
Ο αγωγός, περιφραγμένος με σκυρόδεμα για προστασία, μοιάζει σαν "κάποιος να τον έσκισε στο πλάι", είπε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Εσθονίας, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR. "Το σκυρόδεμα έχει σπάσει ή ξεφλουδίσει, ειδικά σε εκείνο το σημείο του τραυματισμού."
Η ζημιά στον αγωγό και τη γραμμή τηλεπικοινωνιών δεν θα επηρεάσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, ανέφερε σε δήλωσή του ο πάροχος δικτύου Fingrid. Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 5% των ενεργειακών αναγκών της Φινλανδίας.
Ο αγωγός Balticconnector άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2019 για να βοηθήσει στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου στην περιοχή, δίνοντας στη Φινλανδία και στα κράτη της Βαλτικής Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό.
www.worldenergynews.gr