Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλειδώνουν οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας - Τι θα γίνει με τους κακοπληρωτές

Κλειδώνουν οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας - Τι θα γίνει με τους κακοπληρωτές

Την Πέμπτη η συνάντηση για την τελική πρόταση

 

Πυκνώνουν οι συσκέψεις, αυτές τις ημέρες, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με τη συμμετοχή στελεχών της ΡΑΑΕΥ και του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και εκπροσώπων των προμηθευτών ενέργειας, προκειμένου να καταλήξουν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ώστε την άλλη Τετάρτη να παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα «κλειδώσει» και το τελικό σχήμα.


Η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο να βάλει «φρένο» στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού», ο οποίος έχει επιβαρύνει τη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος με ανεξόφλητες οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ εντός της τελευταίας διετίας, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές. Προτεραιότητα έχει δοθεί στην τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα που προβλέπει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή.

Στόχος είναι ο νέος Κώδικας Προμήθειας να ισορροπεί μεταξύ της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ορίζει ότι πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε ότι αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών και της ανάγκης να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού που συσσωρεύει χρέη στις εταιρείες προμηθευτές, επιβαρύνοντας τους συνεπείς καταναλωτές.

Πως θα γίνεται η καταγγελία της σύμβασης

Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να ληφθεί ως «μπούσουλας» ο πιο σύγχρονος Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου, ο οποίος για τη μετακίνηση καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή προβλέπει ότι επιτρέπεται μετά από έγγραφη καταγγελία της σύμβασης από τον καταναλωτή ή από τον νέο προμηθευτή έπειτα από έγγραφη εξουσιοδότηση του καταναλωτή. Επιπλέον, ο πελάτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης προμήθειας για αλλαγή προμηθευτή αν δεν έχει εξοφλήσει ή δεν έχειπροβεί σε διακανονισμό τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον παλαιό προμηθευτή.

Παράλληλα, έχει προταθεί από τους προμηθευτές και στηρίζεται από τη ΡΑΑΕΥ, η αξιοποίηση του συστήματος Θαλής του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να επισημαίνονται οι παροχές ρεύματος που έχουν οφειλές (debt flagging), ώστε οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να γνωρίζουν εάν οι καταναλωτής με τον οποίο συνάπτουν σύμβαση έχει «κακό ιστορικό». Υπάρχουν καταναλωτές που έχουν περάσει από όλους του υφιστάμενους παρόχους πριν καταλήξουν στην Καθολική Υπηρεσία, αφήνοντας χρέη τα οποία δεν θα εισπραχθούν ποτέ.

Απο τους προμηθευτές η εισαγωγή των στοιχείων

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στη λειτουργία και διαχείριση της πλατφόρμας καθώς την ευθύνη για την εισαγωγή των στοιχείων των κακοπληρωτών θα πρέπει να έχουν μόνον οι προμηθευτές που θα τα αναρτούν.

Η τελική πρόταση της ΡΑΑΕΥ αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ αύριο Πέμπτη, πριν παρουσιαστεί τελικά στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση ώστε μετά την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων να υπογραφεί η απόφαση, η οποία θα αντιμετωπίσει τη «μάστιγα» των ανεξέλεγκτων μετακινήσεων από προμηθευτή σε προμηθευτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης