Ενέργεια

Αριάδνη: Υπεγράφη η απόφαση για προκαταβολή 40% της χρηματοδότησης των 588 εκ από το ΠΔΕ

Αριάδνη: Υπεγράφη η απόφαση για προκαταβολή 40% της χρηματοδότησης των 588 εκ από το ΠΔΕ
Με απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση καθορίζεται η διαδικασία χρηματοδότησης της Αριάδνης

Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Αττικής μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ ταυτόχρονα προχωρεί η προετοιμασία από τον ΑΔΜΗΕ του virtual data room στο πλαίσιο του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση του 20% της Αριάδνης, δηλαδή της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που έχει την ευθύνη διαχείρισης του έργου.

Με απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και τον υφυπουργό Οικονομικών Αθανάσιο Πετραλιά, καθορίζεται η διαδικασία χρηματοδότησης της Αριάδνης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους της δεύτερης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Προκαταβολή 40%

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 1.184 εκ. ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 588 εκ. ευρώ, ενώ ο φορέας υλοποίησης δηλαδή η «Αριάδνη» μπορεί να λάβει προκαταβολή το 40% του συνόλου της χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση «ο Φορέας Υλοποίησης του Έργου δύναται να λάβει προκαταβολή, 40% του συνολικού ποσού της επιχορήγησης. Η καταβολή του υπολειπόμενου ποσού της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο του φυσικού αντικειμένου του έργου».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και έχει ολοκληρωθεί ήδη το υποβρύχιο τμήμα του, ενώ έχουν ποντιστεί συνολικά 1.350 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων, σε μεγάλα βάθη της θάλασσας έως και 1.200 μέτρων.
Επίσης προχωρούν οι εργασίες προστασίας των υποβρύχιων καλωδίων, ώστε περίπου τα 640 χιλιόμετρα να τοποθετηθούν κάτω από την επιφάνεια του βυθού για μέγιστη ασφάλεια. Για τους Σταθμούς Μετατροπής που αποτελούν το χερσαίο τμήμα του έργου το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει πλέον παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων, ενώ οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων βρίσκονται στην τελική ευθεία και προχωρά η ανέγερσή τους.

O διαγωνισμός για το 20% της Αριάδνης

Παράλληλα προχωρεί ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 20% της Αριάδνης στον οποίο έχουν προκριθεί τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα και συγκεκριμένα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium.

Τα τέσσερα σχήματα σύντομα θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room που θα ανοίξει ο ΑΔΜΗΕ και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του έργου διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική (SHA, Business Plan) ώστε να διαμορφώσουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές που θα κληθούν να υποβάλουν έως το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, πέραν των χρημάτων του ΠΔΕ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ομολογιακό δάνειο που έχει συνάψει με την Eurobank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης