Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε διαρκή κίνηση. Στις επιχειρηματικές ανακατατάξεις του προηγούμενου διαστήματος και τον πακτωλό διαγωνισμών και νέων έργων, προστέθηκαν η συμφωνία απόκτησης της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat και, ως τελευταία εξέλιξη, η αλλαγή σκυτάλης στην παραχώρηση της Αττικής Οδού.
Σήμερα αναμένεται η ανακήρυξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως προτιμητέου επενδυτή για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης, έναντι του θηριώδους τιμήματος των 3,27 δισ. ευρώ. Θα είναι η πρώτη φορά που μία παραχώρηση, και μάλιστα η πλέον προσοδοφόρα, περνά σε νέα χέρια.
Το συνολικό ανεκτέλεστο των Big 5 του κατασκευαστικού κλάδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ, Intrakat, ΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ) έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά, αγγίζοντας τα 16,2 δισ. ευρώ. Τα νέα έργα ΣΔΙΤ, οι επικείμενες νέες παραχωρήσεις, όπως ο ΒΟΑΚ, αλλά και η πρώτη παραχώρηση που αλλάζει στρατόπεδο διαμορφώνουν νέο τοπίο στην εγχώρια αγορά. Τη δυναμική τους επιδιώκουν να ενισχύσουν και μικρότεροι παίκτες, όπως η Δομική Κρήτης με νέο μέτοχο και πρόεδρο πια τον πολύπειρο εργολάβο Δημήτρη Κούτρα.
Ανακατατάξεις
Με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ να βρίσκεται στη Β’ φάση εξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκτιμάται ότι τα νεότερα για την έγκριση θα έρθουν ως το τέλος του φθινοπώρου. Η διοίκηση της Intrakat εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η συμφωνία θα εγκριθεί, διαβεβαιώνοντας ότι τέτοιου μεγέθους συγκεντρώσεις είναι αναμενόμενο να εισέρχονται σε δεύτερο κύκλο αξιολόγησης από την Ε.Α.
Το πράσινο φως θα οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου πόλου στις κατασκευές, συνθέτοντας ένα ανεκτέλεστο ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Όπως έχει εξηγήσει ο επικεφαλής της Intrakat, κ. Αλέξανδος Εξάρχου, δεν θα απαιτηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη συναλλαγή, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, τα 50 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλισθεί από την τελευταία ΑΜΚ και επιπλέον 7 εκατ. αδιάθετα από την προηγούμενη ΑΜΚ, ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό.
Αλλάζουν χέρια τα έσοδα της Αττικής Οδού
Διατηρώντας ανεκτέλεστο 5,5 δισ. ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ηγέτιδα στον κλάδο των κατασκευών, ενώ κυριαρχεί και στις παραχωρήσεις. Με την ανάληψη της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, διάρκειας 35 ετών, που αναμένεται να υπογραφεί ως το τέλος του έτους, έχει ήδη εξασφαλίσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων στη χώρα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, συνολικού μήκους 1.500 χλμ.
Την περασμένη εβδομάδα με μία μόνο κίνηση, ο Όμιλος πέτυχε να βάλει σε τροχιά τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων που διαθέτει, προσφέροντας το δυσθεώρητο τίμημα των 3,27 δισ. ευρώ για την Αττική Οδό. Εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική σε μία περίοδο που στο τραπέζι των υποδομών βρίσκονται έργα που υπερβαίνουν τα 27 δισ. ευρώ ως το 2030. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω παραχωρήσεις αυξάνουν τη δυνατότητα ενός Ομίλου να παράγει σημαντικά, σταθερά κι επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος χρόνου, ενισχύοντας την επενδυτική του ικανότητα.
Στον αντίποδα οι σημερινοί παραχωρησιούχοι, με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να κατέχει το 65,7% της παραχώρησης και τον Όμιλο Άβαξ το 34,21%, θα χάσουν μία σημαντική πηγή σταθερών εισροών. Για το 2022, τα έσοδα της Αττικής Οδού ανήλθαν σε 197,29 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεκαπενταετία τα έσοδα από διόδια ήταν αθροιστικά περίπου 3 δισ. ευρώ.
Για την εξαετία 2016-2022, η κοινοπραξία έχει αποφέρει στους δύο μετόχους συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, η υφιστάμενη παραχώρηση, που λήγει τον Οκτώβριο του 2024, θα συνεχίσει να αποδίδει σημαντικά κεφάλαια στην εν λόγω κοινοπραξία και κατά τα έτη 2025-2027, καθώς τα μερίσματα για το 2024 θα μοιραστούν το 2025. Θα ακολουθήσει η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, η εμπορική αξία του οποίου ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr