Τελευταία Νέα
Απόψεις

Γ. Μανιάτης: Η Γνώση το μόνο μας όπλο για αντιμετώπιση της Κλιματικής Καταστροφής

Γ. Μανιάτης: Η Γνώση το μόνο μας όπλο για αντιμετώπιση της Κλιματικής Καταστροφής
Αναδημοσίευση του άρθρου από την εφημερίδα της Καθημερινής με ημερομηνία 11-18/8

Το μεθάνιο προκαλεί το 30% της παγκόσμιας αύξησης θερμοκρασίας. Γεωργία και χωματερές εκλύουν το 60%, η ενέργεια το 40%. Οι 340 εκατ. τόνοι που εκλύονται ετησίως μπορούν να μειωθούν σε 140. Για μηδενισμό εκπομπών έως το 2050, πρέπει μέχρι το 2030 οι εκπομπές από την ενέργεια να μειωθούν κατά 75%, που ισοδυναμεί με μείωση 15% των συνολικών εκπομπών του τομέα ενέργειας.

85_1.jpg


Το συνολικό κόστος για μείωση των διαρροών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας φτάνει στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Majors) είναι οι περισσότερο έτοιμες για επιτάχυνση της μείωσης. Αν και το κόστος της μείωσης εκτιμάται στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια, 45 δισ. μπορούν να είναι τα έσοδα από την πώληση του μεθανίου που θα συλλεχθεί.

98.jpg


Τα κλιματιστικά (AC), ιδιαίτερα σε χώρες που πλήττονται από  υψηλές θερμοκρασίες (πχ Ινδία, Κίνα, Μπαγκλαντές, Αφρική, Λατιν. Αμερική, κ.α.), αποτελούν την κορυφαία πηγή αύξησης της μελλοντικής ζήτησης ηλεκτρισμού. Έως το 2050, ο ηλεκτρισμός για τα AC (που από 1,6 δισ. συσκευές σήμερα, θα εκτοξευθούν στα 5,6 δισ. συσκευές το 2050), αυτών των πολυπληθών χωρών, που πλήττονται από την Κλιματική Αλλαγή (πχ Ινδία: 1,4 δισ. κάτοικοι, μόνο 5% των νοικοκυριών με AC, Κίνα: 1,4 δισ. κάτοικοι, 55% των νοικοκυριών με AC,  Ινδονησία: 273 εκατ. κάτοικοι, 8% νοικοκυριά με AC, κ.α.), θα 3πλασιαστεί, φθάνοντας το 37% της παγκόσμιας ζήτησης, όσο 4 σημερινές Ινδίες!  Μια Ινδία, που όπως και η  Κίνα, στηρίζονται κατά 60% ενεργειακά στον άνθρακα.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, το 50% των AC που πουλιούνται, έχουν εξαιρετικά χαμηλή αποδοτικότητα. Τελικά, η ενεργειακή αποδοτικότητα και  οι υψηλές προδιαγραφές AC αποτελούν κρίσιμο συντελεστή αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης