Ενέργεια

Κέρδη 1,2 δισ. δολ. για την Ρωσία από το παραθυράκι του πλαφόν στο πετρέλαιο

Κέρδη 1,2 δισ. δολ. για την Ρωσία από το παραθυράκι του πλαφόν στο πετρέλαιο

Τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο

 

Οι Ρώσοι παραγωγοί πωλούν το αργό τους πετρέλαιο στην Ινδία σε τιμές χαμηλότερες από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που επέβαλαν οι G7, αλλά δεδομένου ότι τα έξοδα αποστολής δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το ανώτατο όριο τιμής, η Ρωσία επιβαρύνει υπερβολικά τα έξοδα μεταφοράς και έχει περισσότερα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που δημοσιεύει το Oil Price.


Οι FT ανέλυσαν τα τέλη και τις χρεώσεις στα δεξαμενόπλοια που αναχωρούν από τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας στη Ρωσία για την Ινδία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η υπερβολική επιβάρυνση για τα έξοδα αποστολής, συν τα τέλη για τα δεξαμενόπλοια που συνδέονται με τη Ρωσία, μπορεί να αύξησαν τα έσοδα από το εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας κατά συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Το κενό στο ανώτατο όριο τιμής είναι ότι δεν περιλαμβάνει το κόστος μεταφοράς. Έτσι, οι Ρώσοι πωλητές, οι έμποροι και οι συνδεδεμένοι με τη Ρωσία χειριστές δεξαμενόπλοιων χρεώνουν υπερβολικά τη ναυτιλία του αργού, διογκώνοντας τα ρωσικά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι τα φορτία πωλήθηκαν κάτω από το ανώτατο όριο τιμής.

Φθηνές εισαγωγές

Τον Ιούνιο, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία εκτιμήθηκε ότι ήταν οι φθηνότερες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το μέσο κόστος ενός βαρελιού ρωσικού αργού που παραδόθηκε στα λιμάνια της Ινδίας τον Ιούνιο ήταν 68,17 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας που επικαλείται το Bloomberg. Η τιμή υπερβαίνει το ανώτατο όριο τιμής των 60 $ που έχει οριστεί από το G7, αλλά το ανώτατο όριο δεν περιλαμβάνει μεταφορικά.

Οι περισσότερες από τις αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ινδία γίνονται σε βάση παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των ναύλων, της ασφάλισης και άλλων δαπανών.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων της Ρωσίας παρέμειναν σταθερές σε περίπου 7,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο, ενώ οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι μικρότερες διαφορές τιμών για το ρωσικό αργό ώθησαν τα έσοδα της Μόσχας υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. IEA).

Τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας, στα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, αυξήθηκαν κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο, αλλά ήταν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης