Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: Κίνα, Τουρκία, οι μεγάλοι κερδισμένοι προμηθειών LNG και άνθρακα από την «τιμωρημένη» Ρωσία

Montel: Κίνα, Τουρκία, οι μεγάλοι κερδισμένοι προμηθειών LNG και άνθρακα από την «τιμωρημένη» Ρωσία
Οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν σχεδόν 7% σε 89,2 εκατομμύρια τόνους, παρά την απαγόρευση των εισαγωγών σε ολόκληρη την ΕΕ από τον Αύγουστο
Οι προσπάθειες σε όλη την Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας για την αποφυγή της αγοράς ρωσικού άνθρακα και LNG μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τα καύσιμα να επαναδρομολογούνται, σε ευνοϊκές τιμές, σε νέες ή αναπτυσσόμενες αγορές για την Ρωσία, ιδίως στην Κίνα και την Τουρκία, όπως αναμεταδίδει το Montel.

Οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν σχεδόν 7% σε 89,2 εκατομμύρια τόνους, παρά την απαγόρευση των εισαγωγών σε ολόκληρη την ΕΕ από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ενώ οι εξαγωγές LNG μειώθηκαν σχεδόν 13% στα 18,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Kpler την Παρασκευή.

Ενώ οι εξαγωγές άνθρακα από τα ρωσικά λιμάνια προς την Ευρώπη σταμάτησαν ουσιαστικά –με μόνο ορισμένους όγκους υλικού προέλευσης από την Κεντρική Ασία να εξακολουθούν να εξάγονται σε ευρωπαϊκούς προορισμούς– οι εξαγωγές προς την Κίνα και την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 63% σε 37,2 εκατομμύρια τόνους και 94% σε 10,5 εκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα.

Και παρά την ευρύτερη μείωση των συνολικών εξαγωγών LNG, η Κίνα και η Τουρκία σημείωσαν και πάλι χαλάρωση, αυξάνοντας τις αγορές κατά 40% σε λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα για την πρώτη και σχεδόν επταπλάσια έως 0,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για τη δεύτερη, έδειξαν τα στοιχεία.

Πολύ κρίσιμες χώρες, Κίνα, Τουρκία

Ένας Ρώσος έμπορος καυσίμων είπε ότι η Κίνα και η Τουρκία έχουν αποδειχθεί «υπερκρίσιμες» για τους Ρώσους εξαγωγείς, καθώς πολλές πρώην βασικές αγορές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αποφεύγουν τον προμηθευτή, όπως η Ιαπωνία που μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού LNG και άνθρακα κατά 35% σε 3,1 bcm και 79% σε 1,1 εκατ. τόνους, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Αλλά ο έμπορος σημείωσε επίσης ότι η Κίνα και η Τουρκία -και άλλες χώρες χωρίς εμπάργκο ή ανεπίσημους περιορισμούς στις εισαγωγές- είχαν επωφεληθεί από τις κυρώσεις της Ρωσίας στις εξαγωγές, λόγω των χαμηλότερων προσφερόμενων τιμών.

«Η Κίνα εισήγαγε το διπλάσιο του ιστορικού της μέσου όρου [από κάρβουνο], κυρίως λόγω των ρωσικών προμηθειών», είπε.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων την Πέμπτη 13/7, έδειξαν ότι ο κορυφαίος καταναλωτής στον κόσμο είχε εισάγει πάνω από 220 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από όλες τις προελεύσεις τον Ιανουάριο-Ιούνιο, που ήταν περισσότερο από 90% υψηλότερος σε ετήσια βάση.

«Και η Τουρκία εξακολουθεί να παίρνει ρωσικό άνθρακα με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις [ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς]», είπε.

Ένας έμπορος άνθρακα με έδρα την Ουκρανία είπε επίσης ότι στους Τούρκους αγοραστές προσφέρεται άνθρακας «πολύ κάτω» από την επικρατούσα τιμή API 2, καθώς δεν ήταν περίεργο ότι οι εισαγωγές είχαν αυξηθεί.

«Τα μεγάλα τουρκικά λιμάνια, όπως η Σαμψούντα, η Αλιάγα και η Μερσίνα, είναι γεμάτα με ρωσικό άνθρακα», σημείωσε.

Ωστόσο, ένας αναλυτής καυσίμων σε έναν ευρωπαϊκό εμπορικό οίκο είπε ότι η Τουρκία ειδικότερα –η οποία πήρε περίπου το 70% του εισαγόμενου άνθρακα από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο– έπρεπε να είναι προσεκτική ώστε να μην εξαρτάται πολύ από τη Ρωσία για τα καύσιμα, σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τις τουρκικές εταιρείες», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης