Ενέργεια

PPA, CfD, Διασυνδέσεις και Αποθήκευση στις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας

PPA, CfD, Διασυνδέσεις και Αποθήκευση στις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας

Οι πηγές του υπουργείου Ενέργειας υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς τη ζωτικής σημασίας για τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

Η ισπανική προεδρία της ΕΕ σχεδιάζει να καταστήσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μία από τις κύριες προτεραιότητές της, με στόχο την έγκριση των σχεδίων πριν από το τέλος του έτους, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Ενέργειας στο Montel.


Η Ισπανία ήλπιζε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ μετά το καλοκαίρι για να οριστικοποιηθούν οι στοχευμένες μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους, ανέφεραν οι πηγές.

Η προεδρία της χώρας εκίνησε την 1η Ιουλίου και θα ηγηθεί των συζητήσεων πολιτικής έως τις 31 Δεκεμβρίου.


PPA και CfD

Μια άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πόλη Βαγιαδολίδ, στη βορειοδυτική Ισπανία, από Δευτέρα έως Τετάρτη, αλλά θα συζητηθεί η αποθήκευση ενέργειας και οι διασυνδέσεις αντί για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσαν πηγές του υπουργείου.

Παρά τις διαφορές απόψεων μεταξύ των κρατών μελών, η επίτευξη συμφωνίας θα πρέπει να θεωρείται ευθύνη, είπαν.

Τα προσχέδια μεταρρυθμίσεων της ΕΚ στοχεύουν στον μετριασμό του μελλοντικού κινδύνου αστάθειας των τιμών, μεταξύ άλλων με την προώθηση μακροπρόθεσμων επιλογών τιμολόγησης, όπως συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και αμφίδρομες συμβάσεις για διαφορά (CfD).

Ζωτικής σημασίας η μεταρρύθμιση


Οι πηγές του υπουργείου Ενέργειας υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς τη ζωτικής σημασίας για τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Υπήρξε ενδιαφέρον από τα κράτη μέλη για το θέμα και η διαδικασία διαπραγμάτευσης ήταν ταχύτερη από το αναμενόμενο, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το Συμβούλιο, το κοινοβούλιο και η ΕΚ πρέπει να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν ένα κοινό κείμενο προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν νόμος. Αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού το συμβούλιο συμφωνήσει στην αρχική του θέση.

Η μεταρρύθμιση προέρχεται από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές και την αστάθεια το 2022, λόγω της ξαφνικής απώλειας φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό, της στενής παγκόσμιας αγοράς και της μειωμένης διαθεσιμότητας πυρηνικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω διακοπών και ξηρασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης