Ενέργεια

Αισιόδοξος ο OPEC διατηρεί ανοδικές τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για το 2024

Αισιόδοξος ο OPEC διατηρεί ανοδικές τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για το 2024
Η ζήτηση πετρελαίου θα είναι ανοδική αν και χαμηλότερη από τη φετινή αύξηση σύμφωνα με τον OPEC
Ο OPEC αναμένεται να διατηρήσει θετικό το outlook των προοπτικών του για μια ανοδική πορεία και αύξηση της ζήτησης πετρελαίου του επόμενου έτους όταν δημοσιεύσει τις προοπτικές του στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ανώνυμες πηγές του OPEC που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν την Πέμπτη, ότι η προοπτική της ζήτησης του OPEC το 2024 πιθανότατα θα παραμείνει αισιόδοξη και πάνω από τον μέσο όρο, αν και χαμηλότερη από τη φετινή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Για το 2023, ο OPEC ανέφερε στην έκθεσή του τον Ιούνιο ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμενόταν να είναι 2,35 εκατομμύρια bpdαύξηση 2,4% σε σχέση με το 2022 και ένα αρκετά υψηλό ποσοστό που έρχεται μόνο μετά από μερικά χρόνια υποτονικής ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτή ήταν μια ελαφρά αύξηση από την έκθεσή της τον Μάιο που προέβλεπε 2,33 εκατομμύρια bpd.

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου του OPEC το 2024 αναμένεται να είναι κάτω από τις προβλέψεις των 2,35 εκατομμυρίων bpd για το 2023, αν και ο όμιλος εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη άνω του μέσου όρου το 2024 και πιθανότατα θα είναι πάνω από τις προβλέψεις του ΔΟΕ, ο οποίος αναμένει αύξηση μόλις 0,86 εκατ. bpd.

Πηγές του OPEC δήλωσαν ότι η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2024 δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο τα σχέδια του ΔΟΕ - και θα εξακολουθεί να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο bpd, ενώ μια τέταρτη πηγή κοντά στον OPEC, είπε στο Reuters ότι η αύξηση της ζήτησης πιθανότατα θα είναι πάνω από 1,5 εκατ. bpd.

Η θετική άποψη του OPEC για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 έρχεται καθώς η Σαουδική Αραβία το «βαρύ πυροβολικό» του OPEC αύξησε την Πέμπτη 6/7 τις τιμές του αργού πετρελαίου στην Ασία.

Κίνα και Ινδία

Η αύξηση ακολούθησε τα σχόλια του Διευθύνοντος Συμβούλου της Aramco Amin Nasser νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου μόνο από την Κίνα και την Ινδία ήταν 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μεταξύ 2019 και 2023.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, ωστόσο, ο OPEC προειδοποιεί ωστόσο, για «αυξανόμενες αβεβαιότητες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη» το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χάρη στον πληθωρισμό, τα αυξανόμενα επιτόκια και τις στενές αγορές εργασίας.

Επισήμανε επίσης τις γεωπολιτικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη καθώς προσθέτουν ένα ακόμη στρώμα αβεβαιότητας στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης