Ενέργεια

Η Γαλλία «τρέχει» τους πυρηνικούς αντιδραστήρες - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Η Γαλλία «τρέχει» τους πυρηνικούς αντιδραστήρες - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο άρει επίσης το υπάρχον ανώτατο όριο των 62,3 GW στη γαλλική πυρηνική δυναμικότητα

Η Γαλλία δημοσίευσε νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων μετά την έγκρισή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας, σύμφωνα με το Montel.

Το νομοσχέδιο θεωρείται κρίσιμο για τα σχέδια της κυβέρνησης να κατασκευάσει 6-14 νέας γενιάς ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες ως το 2050. Θα επιτρέψει στην EDF να θέσει σε λειτουργία τους αντιδραστήρες ενάμιση χρόνο νωρίτερα από ό,τι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, είπε ο Joel Barre, ο διυπουργικός εκπρόσωπος για τη νέα πυρηνική ενέργεια

Το νομοσχέδιο άρει επίσης το υπάρχον ανώτατο όριο των 62,3 GW στη γαλλική πυρηνική δυναμικότητα και ακύρωσε τον στόχο για μείωση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας από περίπου 70% σήμερα σε 50% έως το 2035.

Ποιες διατάξεις απορρίπτει

Παράλληλα, το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε τον πυρήνα του νομοσχεδίου, αν και απέρριψε μικρές διατάξεις όπως η αυστηροποίηση των κυρώσεων για εισβολές σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Το μέτρο είχε σκοπό να αυξήσει τις ποινές από ένα σε δύο χρόνια φυλάκιση και από 15.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ σε πρόστιμα.

Απέρριψε επίσης διάταξη για την εγγραφή νέου στόχου για εγκατάσταση δυναμικότητας παραγωγής υδρογόνου 6,5 GW που παράγεται με ηλεκτρόλυση έως το 2030, ο οποίος κρίθηκε άσχετος με την ουσία του κειμένου.

Αυτή η διάταξη θα μπορούσε, ωστόσο, να προωθηθεί εκ νέου από την κυβέρνηση σε διαφορετικό νομοσχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης