Ενέργεια

ΝΕΜΟ: Κατεβάζει στα -500 e/MWh το κατώφλι για δεύτερες δημοπρασίες (Montel)

ΝΕΜΟ: Κατεβάζει στα -500 e/MWh το κατώφλι για δεύτερες δημοπρασίες (Montel)
Το Montel αναπαράγει τη στρατηγική των Διαχειριστών των Ευρωπαϊκών Αγορών Ηλεκτρισμού (ΝΕΜΟ).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας συμφώνησαν να κατεβάσουν το αρνητικό όριο τιμής (κατώφλι) που προκαλεί μια δεύτερη δημοπρασία για την επόμενη ημέρα στα -500 ευρώ/MWh, ανακοίνωσαν χθες (12/6) οι Διαχειριστές των Ευρωπαϊκών Αγορών Ηλεκτρισμού (ΝΕΜΟ).

Όπως αναμεταδίδει το Montel, οι Διαχειριστές των αγορών ενέργειας των χωρών που συμμετέχουν στην ενιαία σύζευξη της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη μέρα θα εφαρμόσουν το νέο όριο από τις 15 Ιουνίου για παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας στις 16 Ιουνίου.

«Ο στόχος αυτής της αλλαγής είναι να διατηρηθεί η ασφάλεια των λειτουργιών, προσφέροντας σταθερή τιμή και αντιστάθμιση έναντι της αστάθειας των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός είναι να «κουμπώνουν» στο σύστημα καλύτερα οι λειτουργικές πηγές ενέργειας και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποκλίσεων των ενεργειακών συστημάτων» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη των τιμών

Σημειώνεται ότι η αύξηση των επιπέδων ηλιακής παραγωγής λόγω του ηλιόλουστου καιρού και της αδύναμης ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να πέφτουν κάτω από το μηδέν για πολλές ώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τιμές μειώθηκαν κυρίως στην αγορά της Ολλανδίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πανευρωπαϊκή τιμή της επόμενης ημέρας να πέσει κάτω από το τρέχον όριο των -150/MWh σε αρκετές ημέρες.

Τέλος, το νέο όριο θα εφαρμοστεί σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες την Πέμπτη (15/6), εκτός από την Τσεχική Δημοκρατία, όπου θα ακολουθήσει στις 22 Ιουνίου για παράδοση στις 23 Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης