Τέλη Ιουνίου το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης ηλιακών πάνελ σύμφωνα με το BBC

Τέλη Ιουνίου το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης ηλιακών πάνελ σύμφωνα με το BBC

Η ROSI ελπίζει ότι τελικά θα μπορέσει να εξάγει και να επαναχρησιμοποιήσει το 99% των εξαρτημάτων μιας μονάδας

 

Ενώ προωθούνται σε όλο τον κόσμο ως κρίσιμο "όπλο" για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τα ηλιακά πάνελ έχουν μέση διάρκεια ζωής 25-30 χρόνια σύμφωνα με το BBC.

Οι ειδικοί λένε ότι δισεκατομμύρια πάνελ θα χρειαστεί τελικά να απορριφθούν και να αντικατασταθούν.

"Παγκοσμίως έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από ένα τεραβάτ ηλιακής χωρητικότητας. Τα συνηθισμένα ηλιακά πάνελ έχουν χωρητικότητα περίπου 400 W, οπότε αν μετρήσετε και τις στέγες και τα ηλιακά πάρκα, θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 2,5 δισεκατομμύρια ηλιακά πάνελ.", λέει ο Δρ Rong Deng , ειδικός στην ανακύκλωση ηλιακών πάνελ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια ηλιακοί συλλέκτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως λείπει η εξειδικευμένη υποδομή για τη διάλυση και την ανακύκλωσή τους.

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας ζητούν επείγουσα δράση της κυβέρνησης για να αποφευχθεί μια επικείμενη παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.

«Θα γίνει ένα βουνό απόβλητα μέχρι το 2050, εκτός αν ξεκινήσουμε τώρα τις αλυσίδες ανακύκλωσης», λέει η Ute Collier, αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
"Παράγουμε όλο και περισσότερα ηλιακά πάνελ - κάτι που είναι υπέροχο - αλλά πώς θα αντιμετωπίσουμε τα απόβλητα;"

Ελπίζεται ότι ένα σημαντικό βήμα θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, όταν το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο αφιερωμένο στην πλήρη ανακύκλωση ηλιακών συλλεκτών θα ανοίξει επίσημα στη Γαλλία.

Η ROSI, η εξειδικευμένη εταιρεία ανακύκλωσης ηλιακής ενέργειας στην οποία ανήκει η εγκατάσταση, στην πόλη της Γκρενόμπλ των Άλπεων, ελπίζει ότι τελικά θα μπορέσει να εξάγει και να επαναχρησιμοποιήσει το 99% των εξαρτημάτων μιας μονάδας.

Εκτός από την ανακύκλωση των γυάλινων προσόψεων και των πλαισίων αλουμινίου, το νέο εργοστάσιο μπορεί να ανακτήσει σχεδόν όλα τα πολύτιμα υλικά που περιέχονται στα πάνελ, όπως το ασήμι και ο χαλκός, τα οποία είναι συνήθως μερικά από τα πιο σκληρά προς εξαγωγή υλικά.
Αυτά τα σπάνια υλικά μπορούν στη συνέχεια να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων, πιο ισχυρών ηλιακών μονάδων.

Οι συμβατικές μέθοδοι ανακύκλωσης ηλιακών συλλεκτών ανακτούν το μεγαλύτερο μέρος του αλουμινίου και του γυαλιού - αλλά η ROSI λέει ότι το γυαλί, συγκεκριμένα, είναι σχετικά χαμηλής ποιότητας.

Το γυαλί που ανακτάται με αυτές τις μεθόδους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πλακιδίων ή στην αμμοβολή - μπορεί επίσης να αναμιχθεί με άλλα υλικά για την κατασκευή ασφάλτου - αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές όπου απαιτείται γυαλί υψηλής ποιότητας, όπως η παραγωγή νέων ηλιακών συλλεκτών.

Αύξηση παραγωγής

Το νέο εργοστάσιο ROSI θα ανοίξει κατά τη διάρκεια μιας περιόδου άνθησης για εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ.
Η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 22% το 2021. Περίπου 13.000 φωτοβολταϊκά (PV)τοποθετούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μήνα - τα περισσότερα από αυτά σε στέγες ιδιωτικών κατοικιών.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ηλιακές μονάδες γίνονται σχετικά αντιοικονομικές πριν φτάσουν στο τέλος της αναμενόμενης διάρκειας ζωής τους. Νέα, πιο αποτελεσματικά σχέδια εξελίσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, που σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθεί φθηνότερη η αντικατάσταση των ηλιακών συλλεκτών που είναι μόλις 10 ή 15 ετών με ενημερωμένες εκδόσεις.

Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες τάσεις ανάπτυξης, λέει η κ. Collier, ο όγκος των σκραπ ηλιακών συλλεκτών θα μπορούσε να είναι τεράστιος.

«Μέχρι το 2030, πιστεύουμε ότι θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια τόνους σκραπ - το οποίο είναι ακόμα διαχειρίσιμο - αλλά μέχρι το 2050, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με περισσότερους από 200 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως».
Ο κόσμος παράγει επί του παρόντος συνολικά 400 εκατομμύρια τόνους πλαστικού κάθε χρόνο.

Προκλήσεις

Ο λόγος που υπάρχουν τόσο λίγες εγκαταστάσεις για την ανακύκλωση ηλιακών συλλεκτών είναι επειδή δεν υπήρχαν πολλά απόβλητα για επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση μέχρι πρόσφατα.

Η πρώτη γενιά οικιακών ηλιακών συλλεκτών μόλις τώρα πλησιάζει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής της. Καθώς αυτές οι μονάδες πλησιάζουν τώρα στη συνταξιοδότηση, οι ειδικοί λένε ότι απαιτείται επείγουσα δράση.

«Τώρα είναι η ώρα να το σκεφτούμε», λέει η κ. Collier.

Η Γαλλία είναι ήδη ηγέτης μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών όσον αφορά την επεξεργασία των φωτοβολταϊκών αποβλήτων, λέει ο Nicolas Defrenne. Η οργάνωσή του, Soren, συνεργάζεται με την ROSI και άλλες εταιρείες, συντονίζοντας τον παροπλισμό των ηλιακών συλλεκτών σε όλη τη Γαλλία.

Στο εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας της ROSI στη Γκρενόμπλ, τα ηλιακά πάνελ αποσυναρμολογούνται για να ανακτηθούν τα πολύτιμα υλικά μέσα - όπως ο χαλκός, το πυρίτιο και το ασήμι.

Κάθε ηλιακό πάνελ περιέχει μόνο μικροσκοπικά θραύσματα από αυτά τα πολύτιμα υλικά και αυτά τα θραύσματα είναι τόσο συνυφασμένα με άλλα εξαρτήματα που, μέχρι τώρα, δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο να διαχωριστούν.

Αλλά επειδή είναι τόσο πολύτιμα, η αποτελεσματική εξαγωγή αυτών των πολύτιμων υλικών θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, λέει ο κ. Defrenne.

«Πάνω από το 60% της αξίας περιέχεται στο 3% του βάρους των ηλιακών συλλεκτών», λέει.

Ανάκτηση υλικών

Η ομάδα της Soren ελπίζει ότι, στο μέλλον, σχεδόν τα τρία τέταρτα των υλικών που χρειάζονται για την κατασκευή νέων ηλιακών συλλεκτών - συμπεριλαμβανομένου του ασημιού - μπορούν να ανακτηθούν από αποσυρθείσες φωτοβολταϊκές μονάδες και να ανακυκλωθούν - για να επιταχυνθεί η παραγωγή νέων πάνελ.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αρκετό ασήμι για την κατασκευή των εκατομμυρίων ηλιακών συλλεκτών που θα απαιτηθούν για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, λέει ο κ. Defrenne.

Εν τω μεταξύ, Βρετανοί επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν παρόμοια τεχνολογία με τη ROSI.

Πέρυσι, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Leicester ανακοίνωσαν ότι είχαν επεξεργαστεί πώς να εξάγουν ασήμι από φωτοβολταϊκές μονάδες χρησιμοποιώντας μια μορφή αλατούχου ορού.

Αλλά μέχρι στιγμής, η ROSI είναι η μόνη εταιρεία στον τομέα της που έχει κλιμακώσει τη λειτουργία της σε βιομηχανικά επίπεδα.

Επιπλέον, η τεχνολογία είναι ακριβή. Στην Ευρώπη, οι εισαγωγείς ή οι παραγωγοί ηλιακών συλλεκτών είναι υπεύθυνοι για την απόρριψή τους όταν καταστούν αναλώσιμα. Και πολλοί προτιμούν τη σύνθλιψη ή τον τεμαχισμό των απορριμμάτων - κάτι που είναι πολύ φθηνότερο.

Ο κ. Defrenne αναγνωρίζει ότι η εντατική ανακύκλωση των ηλιακών συλλεκτών βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Η Soren και οι συνεργάτες της ανακύκλωσαν λίγο λιγότερους από 4.000 τόνους γαλλικών ηλιακών συλλεκτών πέρυσι.

Αλλά υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν πολλά περισσότερα. Και αυτό κάνει την αποστολή του.
«Το βάρος όλων των νέων ηλιακών συλλεκτών που πουλήθηκαν πέρυσι στη Γαλλία ήταν 232.000 τόνοι - οπότε, μέχρι να φθαρούν σε 20 χρόνια, αυτό είναι το ποσό που θα χρειάζομαι να μαζεύω κάθε χρόνο.
«Όταν συμβεί αυτό, ο προσωπικός μου στόχος είναι να διασφαλίσω ότι η Γαλλία θα είναι ο τεχνολογικός ηγέτης στον κόσμο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης