Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά του EastMed τάχθηκε σε ομιλία της στην Κύπρο η ενεργειακή σύμβουλος Gina Cohen

Κατά του EastMed τάχθηκε σε ομιλία της στην Κύπρο η ενεργειακή σύμβουλος Gina Cohen
Η ισραηλινή σύμβουλος ενέργειας αναφερόμενη στον σχεδιασμό του EastMed είπε, ότι αποκλείεται η κατασκευή του να κοστίζει μόνο 5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι σπαταλούν τον χρόνο και τα χρήματα των φορολογούμενων τους».
Εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο του συνεδρίου «Eastern Mediterranean Gas Conference» η ομιλία της ισραηλινής συμβούλου σε θέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο Gina Cohen, κυρίως για τις επιλογές του Ισραήλ για εξαγωγή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η κ. Cohen τάχθηκε ευθέως υπέρ της πιθανότητας κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία, αναφέροντας ότι θα ήταν μήκους περίπου 600 χλμ. και θα είχε τη δυνατότητα μεταφοράς 9-10 δισεκατομμυρίων κ.μ. τον χρόνο.
Υποστήριξε δε την άποψη, ότι νομικά η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει έναν αγωγό, από το να περάσει από την ΑΟΖ της.
Πολιτικά ωστόσο δήλωσε άγνοια, σπεύδοντας να προσθέσει, ότι τα πολιτικά ζητήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν, αν ένα τρίτο μέρος κατασκεύαζε τον αγωγό.
Κατά την ίδια, ακόμη και όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι δύσκολες, εμπορικά έργα μπορούν να προχωρήσουν, ενώ από την άλλη, αν εμπορικά ένα έργο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, τότε σίγουρα δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Ανέφερε ακόμα, ότι αποκλείεται η κατασκευή του αγωγού EastMed να κοστίζει μόνο 5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι σπαταλούν τον χρόνο και τα χρήματα των φορολογούμενων τους».
Έστειλε επίσης το μήνυμα, ότι θα ήταν καλύτερο για όλες τις χώρες στην περιοχή να συνεργαστούν στο θέμα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων τους, ενισχύοντας έτσι τους περιφερειακούς τους δεσμούς.
 
Τσαρλς Έλληνας: Να είμαστε ρεαλιστές
 
Τη θέση ότι υπάρχουν υπερβολικές ποσότητες φυσικών πόρων αυτή τη στιγμή στον κόσμο, κάτι που οδηγεί τις τιμές προς τα κάτω και που δημιουργεί προκλήσεις για την προσπάθεια που καταβάλλουν Κύπρος και Ισραήλ να βρουν αγοραστές για εξαγωγή του φυσικού τους αερίου, εξέφρασε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company Τσαρλς Έλληνας.
«Έχουμε ακούσει πολλά για ελπίδες και αισιοδοξία», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε εφικτές λύσεις».
Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της Κομισιόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από την Gazprom, καλύπτουν τις ανησυχίες της όσον αφορά τον ανταγωνισμό.
«Η Gazprom», είπε, «προσάρμοσε τα συμβόλαια και την προσέγγισή της για να είναι συμβατή με τους κανονισμούς της ΕΕ».
Συμπλήρωσε ότι «το 2016 παρείχε (σ.σ. η Gazprom) το 34% των αναγκών της Ευρώπης σε ενέργεια, αύξηση 12,5% σε σχέση με το 2015 στην τιμή των 4,7 δολαρίων/mmBTU», υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία έχει και άλλες δυνατότητες για παροχή αερίου σε ακόμη πιο φθηνή τιμή, αυτή των 3 δολαρίων.
Εκτίμησε μάλιστα, ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου για την ΕΕ, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
«Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με αυτές τις τιμές», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αναπτυχθούν σε ανταγωνιστικές τιμές και πρέπει να διασφαλιστούν εξαγωγικές αγορές, για να αναπτυχθούν με επιτυχία.
Αναφερόμενος στο κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη», είπε ότι οι προσπάθειες μέχρι στιγμής δεν έχουν ευοδώσει, για να διασφαλιστούν αγορές για εξαγωγή.
Ο ίδιος, ανέφερε, εναποθέτει τις ελπίδες του μακροπρόθεσμα στην Eni και την Total στο τεμάχιο 11, για το οποίο υπάρχουν προσδοκίες.
Πρόσθεσε ότι η επιλογή FLNG (πλωτής μονάδας φυσικού αερίου) μπορεί να αποδειχθεί μια σοβαρή επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου, το πιο πιθανόν προς τις ασιατικές αγορές.
 
Π. Τύλληρος: Δυναμική ενεργειακή πρώτη ύλη το φυσικό αέριο
 
Στη δική του παρέμβαση, αλλά εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις και αναλύσεις, όπως είπε, ο Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Τύλληρος ανέφερε, ότι το φυσικό αέριο φαίνεται να αναδύεται ως μια δυναμική ενεργειακή πρώτη ύλη.
Σημείωσε χθεσινή αναφορά του Λούκα Μπερτέλι της Eni στο συνέδριο, ότι υπάρχουν προοπτικές εξεύρεσης επιπρόσθετων 100 με 300 tcf στην περιοχή.
Εκτίμησε, ότι η ΕΕ χρειάζεται τη διαφοροποίηση του πέμπτου διαδρόμου, ο οποίος θα προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο και υπενθύμισε, ότι η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο μέρος.
«Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου, αποτελεί πολιτική της ΕΕ», είπε.
Για τον αγωγό EastMed ανέφερε, ότι ο ίδιος έχει δει εκτιμήσεις κόστους ως και 15 δισ. ευρώ, αφού παρουσιάζει δύσκολες τεχνικές προκλήσεις, αλλά και γεωπολιτικές.
 
Gerkhout: Η χρήση της ενέργειας απόρροια της ευημερίας των χωρών

Ο Καθηγητής Guus Gerkhout, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για την Παγκόσμια Κοινωνικοοικονομική Αλλαγή, παρουσίασε σειρά από γραφήματα με ιστορικά στοιχεία, τα οποία διασυνδέουν την πορεία της ευημερίας των χωρών με τη χρήση ενέργειας.
Η ενέργεια ανέφερε, είναι βασικό στοιχείο για την αύξηση της ευημερίας.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, αν αυξηθεί η ευημερία, αυτόματα θα έχουμε και μια μεγάλη αγορά ενέργειας.
Ο καθηγητής Gerkhout συμβούλεψε τις πετρελαϊκές εταιρείες να μεταμορφωθούν σε ενεργειακές εταιρείες, που θα πουλούν ενεργειακό μείγμα.
Όχι μόνο πετρέλαιο και αέριο, αλλά όλο το ενεργειακό μείγμα, που έχει να κάνει και με ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μετόχων να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο.
 
Παντελίδης: Όνειρο όλων των Κυπρίων να καταστεί το νησί ενεργειακός παράδεισος

Για το όνειρο όλων των Κυπρίων η Κύπρος να καταστεί ένας ενεργειακός παράδεισος, μίλησε ο Γιώργος Παντελίδης, συνέταιρος στην Deloitte και επικεφαλής του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Υπάρχει ένας σαφής σχεδιασμός από την Κυβέρνηση και αυτό έκανε τους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας να εμπιστευθούν την Κύπρο, ανέφερε.
Η τοπική κοινότητα έχει πολλές προσδοκίες από την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ποιο λιμάνι θα χρησιμοποιείται για τέτοια θέματα.
Ωστόσο, ανέφερε ότι ο ίδιος γνωρίζει ότι το θέμα του λιμανιού βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο και για ταχεία διαδικασία (fast track) που έχει τεθεί σε εφαρμογή για μεγάλους ενεργειακούς παίκτες όσον αφορά την εργοδότηση εξειδικευμένου προσωπικού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης