Ενέργεια

Birol: Εκρηκτική ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης - Τι έγινε το 2022 και τι προβλέπεται για το 2023

Birol: Εκρηκτική ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης - Τι έγινε το 2022 και τι προβλέπεται για το 2023
Η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι σήμερα συγκεντρώνεται κυρίως σε τρεις αγορές

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να εκτιναχθούν σε ένα ακόμη ρεκόρ φέτος, επεκτείνοντας το μερίδιό τους στη συνολική αγορά αυτοκινήτων κοντά στο 1/5.

Η νέα έκδοση του ετήσιου Global Electric Vehicle Outlook της IEA δείχνει ότι περισσότερα από 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν παγκοσμίως το 2022 και ότι οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% ακόμη φέτος για να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια. Αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη σημαίνει ότι το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη συνολική αγορά αυτοκινήτου έχει αυξηθεί από περίπου 4% το 2020 σε 14% το 2022 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 18% φέτος, με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του IEA.

«Έπονται ηλεκτρικά λεωφορεία και φορτηγά»

«Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις στη νέα παγκόσμια ενεργειακή οικονομία που αναδύεται ταχέως. Οι τάσεις που βλέπουμε έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι ασυναγώνιστος για πάνω από έναν αιώνα, αλλά τα ηλεκτρικά οχήματα αλλάζουν το status quo. Μέχρι το 2030, θα αποφύγουν την ανάγκη για τουλάχιστον 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Τα αυτοκίνητα είναι μόνο το πρώτο κύμα: σύντομα θα ακολουθήσουν ηλεκτρικά λεωφορεία και φορτηγά» δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της IEA, Fatih Birol.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι σήμερα συγκεντρώνεται κυρίως σε τρεις αγορές – την Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα είναι η πρώτη, με το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων να πραγματοποιείται εκεί το 2022. Σήμερα, περισσότερα από τα μισά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη αγορά, παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 15% και 55% αντίστοιχα το 2022.

41_3.png


Τα σημαντικά προγράμματα

Φιλόδοξα προγράμματα πολιτικής σε μεγάλες οικονομίες, όπως το πακέτο Fit for 55 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς για ηλεκτρικά οχήματα αυτή τη δεκαετία και μετά. Μέχρι το 2030, το μέσο μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις συνολικές πωλήσεις σε ολόκληρη την Κίνα, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 60%.

Τέλος, η νέα έκθεση υπογραμμίζει ότι τα ανακοινωθέντα έργα κατασκευής μπαταριών θα ήταν υπεραρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030 στο Σενάριο Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2050 της IEA. Ωστόσο, η κατασκευή παραμένει εξαιρετικά συγκεντρωμένη, με την Κίνα να κυριαρχεί στο εμπόριο μπαταριών και εξαρτημάτων – και να αυξάνει το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε περισσότερο από 35% πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης