Θα ανακοινωθεί στην σύνοδο κορυφής ηγετών και υπουργών Ενέργειας στην Οστάνδη του Βελγίου τη Δευτέρα
Το σχέδιο πρόκειται να ανακοινωθεί στην σύνοδο κορυφής ηγετών ευρωπαϊκών χωρών και υπουργών Ενέργειας στην Οστάνδη του Βελγίου, τη Δευτέρα, η οποία θα επικεντρωθεί στο να γίνει η Βόρεια Θάλασσα κινητήρας υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρών βιομηχανικών τεχνολογιών.
Ένα προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι η ΕΕ και η Νορβηγία 27 χωρών σχεδιάζουν να αναπτύξουν κανόνες και υποδομές στην ευρωπαϊκή αγορά για τη σύλληψη, τη μεταφορά, τη χρήση και την αποθήκευση των εκπομπών CO2.
«Και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συνεργαστούν για να φέρουν αυτή τη βασική τεχνολογία στις αγορές για να προωθήσουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές βιομηχανικών τομέων που είναι δύσκολο να υποχωρήσουν», ανέφερε το προσχέδιο.
Κλιματικοί στόχοι
Επίσης ανέφερε μια παρόμοια πρόθεση να συνεργαστεί για το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - μια άλλη πράσινη τεχνολογία στην οποία στοιχηματίζει η ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες βαριές βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου.
«Και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη», αναφέρεται στο έγγραφο.
Οι προσπάθειες για τη σύλληψη των εκπομπών CO2 από τη βιομηχανία και την αποθήκευσή τους υπόγεια στη Βόρεια Θάλασσα έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι χώρες αγωνίζονται να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, με νορβηγικές εταιρείες πίσω από μερικά από τα κύρια έργα.
Η κρατική νορβηγική εταιρεία Equinor συλλαμβάνει και αποθηκεύει τις εκπομπές CO2 από το κοίτασμα αερίου Sleipner από τη δεκαετία του 1990. Τα επερχόμενα έργα της περιλαμβάνουν το Northern Lights, μια κοινή επιχείρηση για τη σύλληψη των εκπομπών CO2 από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και την έγχυση έως και 1,5 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως σε υποθαλάσσια αποθήκευση κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Troll από το επόμενο έτος.
Το προσχέδιο το οποίο θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει πριν εγκριθεί, ανέφερε ότι η Νορβηγία και η ΕΕ θα εντείνουν επίσης τη συνεργασία τους για την προστασία της Αρκτικής.
Δεν ανέφερε την προγραμματισμένη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τα ορυκτά καύσιμα. Η Νορβηγία διοχέτευσε 117 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη Βρετανία το 2022, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία πέρυσι.
www.worldenergynews.gr