Ενέργεια

Ανάλυση Reuters: Νέα τροπή δίνει στη διαμάχη Ιράκ - Κουρδιστάν, η παρέμβαση μεγάλων παραγωγών

Ανάλυση Reuters: Νέα τροπή δίνει στη διαμάχη Ιράκ - Κουρδιστάν, η παρέμβαση μεγάλων παραγωγών
Τα αφεντικά του πετρελαίου συμμετέχουν στις συνομιλίες στη Βαγδάτη ως ένδειξη προόδου Ιράκ-Κουρδιστάν

Όταν Ιρακινοί και Κούρδοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την μακροχρόνια διαμάχη που έχει σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, οι γνώστες είπαν ότι η παρουσία διεθνών στελεχών υπογράμμισε μια νέα αποφασιστικότητα.
Στην αίθουσα τη Δευτέρα 3/4 βρισκόταν ο Russel Hardy, επικεφαλής του μεγαλύτερου εμπόρου πετρελαίου στον κόσμο Vitol, μαζί με στελέχη των εμπορικών οίκων Petraco και Energopole, και εκπροσώπους από την εταιρεία παραγωγής HKN Energy με έδρα τις ΗΠΑ και την κουρδική εταιρεία πετρελαίου KAR Group, είπαν τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες, στο Reuters.

Τα στελέχη, των οποίων οι εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και ανάπτυξη κουρδικού πετρελαίου, ήταν εκεί για να προσφέρουν ιδέες για τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός, ανέφεραν οι πηγές, μετά τη διακοπή των εξαγωγών του βόρειου Ιράκ μέσω της Τουρκίας μείωσε το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς και εκτόξευσε τις τιμές.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του μέσω του λιμανιού του στη Βασόρα του νότιου Κόλπου.
Ένας αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου πετρελαίου που γνωρίζει τη συνάντηση είπε ότι στόχος ήταν να καθησυχαστούν οι εταιρείες ότι οι συμφωνίες τους με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) ήταν ασφαλείς.

Η Βαγδάτη και η KRG υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία την Τρίτη για την επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου του βορρά ως μέρος των προσπαθειών για τον τερματισμό δεκαετιών πολιτικών και οικονομικών διαφορών.
Η εξέλιξη θεωρήθηκε ως μια σημαντική ανακάλυψη, δείχνοντας ότι η Βαγδάτη και το Ερμπίλ είναι αποφασισμένες να επιλύσουν τις διαφορές σχετικά με το πετρέλαιο, τα χρέη και τελικά τις πολιτικές και οικονομικές διαφορές τους και όλοι προσπαθούν να συμβιβαστούν.

Είναι τεράστιο για την εσωτερική πολιτική του Ιράκ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ολόκληρη τη χώρα ενωμένη μετά από χρόνια προβλημάτων", δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.
Η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ της KRG και των Ιρακινών αξιωματούχων, μαζί με τα διεθνή στελέχη, είχε παρόμοιο τόνο, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των πλευρών, ανέφεραν δύο πηγές.
Η KAR επιβεβαίωσε ότι ήταν στη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια όπως και η Petraco η οποία είπε ότι επί του παρόντος αναμένει περαιτέρω εξελίξεις.
Η Vitol αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ HKN Energy, η Energopole και η KRG δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα πράγματα είχαν κορυφωθεί στις 25 Μαρτίου, όταν η Τουρκία σταμάτησε να αντλεί περίπου 450.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) ιρακινού αργού μέσω ενός αγωγού από τη συνοριακή περιοχή Fish-Khabur στο λιμάνι της Ceyhan, αφού το Ιράκ κέρδισε μια υπόθεση διαιτησίας.
Η Βαγδάτη είπε ότι η Τουρκία παραβίασε μια συμφωνία επιτρέποντας στην KRG να εξάγει πετρέλαιο στο Τζεϊχάν χωρίς τη συγκατάθεσή της, ένα από τα πολλά σημεία διαμάχης μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κουρδικών αρχών στο Ερμπίλ, η οποία το 2017 έκανε μια προσπάθεια ανεξαρτησίας που πυροδότησε μια σύντομη σύγκρουση .

Οποιαδήποτε επίλυση της διαφοράς για το πετρέλαιο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη της διεθνούς βιομηχανίας στο υπουργικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού Μοχάμεντ αλ-Σουντάνι, το οποίο ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο, τερματίζοντας ένα έτος πολιτικού αδιεξόδου στη Βαγδάτη.
Σε μια προσπάθεια να τονωθεί η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ, πολιτικοί κοντά στον αλ-Σουντάνι και βασικοί ενεργειακοί αξιωματούχοι λένε ότι θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να δείξει την ετοιμότητα της Βαγδάτης να συνεργαστεί με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής παρουσίας σε όλες τις μεγάλες ενεργειακές εκδηλώσεις.

Περαιτέρω συζητήσεις

Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των συμβάσεων με την KRG με τρόπο που να μην παραβιάζει τις εξαγωγές και τους μηχανισμούς της κρατικής εταιρείας μάρκετινγκ του Ιράκ SOMO, δήλωσε η πηγή του υπουργείου πετρελαίου, ενώ συζήτησαν και την τιμολόγηση και τον προορισμό του αργού KRG, είπε πηγή.
Οι ροές αγωγών από το βόρειο Ιράκ δεν έχουν ακόμη ξαναρχίσει καθώς το Ιράκ περιμένει απάντηση από την Τουρκία, αλλά μόλις κάνουν την προσωρινή συμφωνία, η SOMO θα έχει την εξουσία να εμπορεύεται και να εξάγει πετρέλαιο KRG, δήλωσαν στο Reuters δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Τα έσοδα θα κατατεθούν σε λογαριασμό υπό τον έλεγχο της KRG στην ιρακινή κεντρική τράπεζα, αλλά η Βαγδάτη θα έχει πρόσβαση, ανέφεραν οι πηγές.
«Μια σημαντική διαφορά από το παρελθόν είναι ότι η εμπλοκή της SOMO θα καταστήσει το κουρδικό αργό πλήρως εμπορεύσιμο», είπε μια πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.
Το Κουρδιστάν βασιζόταν προηγουμένως σε εμπόρους που διοχέτευαν αργό με τον μικρό αριθμό διυλιστηρίων που ήταν έτοιμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο πιθανών νομικών μαχών με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Τα δάνεια του Κουρδιστάν

Περιπλέκοντας περαιτέρω την εικόνα, το Κουρδιστάν έχει δανειστεί δισεκατομμύρια δολάρια από εμπορικούς οίκους και παραγωγούς πετρελαίου, για την κατασκευή ενός νέου αγωγού προς την Τουρκία, δεσμευόμενος να αποπληρώσει τα χρέη από μελλοντικές εξαγωγές πετρελαίου.
Έτσι, όταν οι εξαγωγές πετρελαίου του Κουρδιστάν ανεστάλησαν τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, ανέστειλε επίσης την αποπληρωμή χρεών αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμπορικούς οίκους, συμπεριλαμβανομένων των Vitol, Petraco και Energopole.

Η Βαγδάτη αρνείται εδώ και καιρό να αναγνωρίσει την ύπαρξη των χρεών του Ερμπίλ, που συσσωρεύτηκαν μετά τη διακοπή των προϋπολογιζόμεων μεταφορών.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την επίλυση ευρύτερων διαφορών, η Βαγδάτη και η KRG έχουν περιγράψει ένα πλαίσιο για σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό, με έναρξη συνομιλιών για έναν νέο ομοσπονδιακό νόμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε την Τρίτη 4/4 ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν Masur Barjani.
Αυτό περιλαμβάνει ένα άρθρο που σχετίζεται με τέσσερις διεθνείς εταιρείες και τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις τους με την KRG, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Basim al-Awadi.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης