Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ποιους σκέφτεται για το ψηφοδέλτιο του Επικρατείας ο Ν.Ανδρουλάκης - «Μάχη» Δουδωνή-Μάντζου

Ποιους σκέφτεται για το ψηφοδέλτιο του Επικρατείας ο Ν.Ανδρουλάκης -  «Μάχη» Δουδωνή-Μάντζου
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι βουλευτές Επικρατείας θα είναι αυξημένοι κατά τρεις (15 από 12), καθώς πρώτη φορά θα μετάσχουν βουλευτές εκπρόσωποι των αποδήμων.

Η ώρα των εκλογών πλησιάζει και στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια, που δεν είναι και πολλές.

Μετά την ανακοίνωση της Ζακύνθου όπου φιγουράρει το όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή, απομένουν κάποιες θέσεις ανά την επικράτεια και, βέβαια, αναμένεται να κλείσει και το «αγκάθι» της Αρκαδίας - πιθανότατα αύριο.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο ανήκει στην αποκλειστική προνομία του εκάστοτε πολιτικού αρχηγού και είθισται να σηματοδοτεί τα πολιτικά προτάγματα και τα μηνύματα του κόμματος προς την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι βουλευτές Επικρατείας θα είναι αυξημένοι κατά τρεις (15 από 12), καθώς πρώτη φορά θα μετάσχουν βουλευτές εκπρόσωποι των αποδήμων. Τα κόμματα μπορούν να έχουν μέχρι τρεις υποψήφιους βουλευτές της Ομογένειας στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, ενώ ένας υποχρεωτικά θα τοποθετείται στις τρεις πρώτες (θεωρητικά εκλόγιμες) θέσεις τους.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ -με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα- αναμένεται να εκλέξει σίγουρα δύο βουλευτές Επικρατείας: τον επικεφαλής και τον δεύτερο ως εκπρόσωπο της Ομογένειας.

Στις ιδιαίτερα κρίσιμες αυτές εκλογές για το ΠΑΣΟΚ, οι παράμετροι σύνθεσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ακόμη πιο περίπλοκη υπόθεση. Μετά την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ», είναι προφανές ότι μια επιλογή προσώπου με αξιοπρόσεκτο πολιτικό βάρος και βεληνεκές για επικεφαλής του Επικρατείας θα δημιουργήσει συνειρμούς ότι πιθανόν αυτόν να προορίζει για τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση συγκυβέρνησης. Από την άλλη, πρέπει να τηρηθούν και κάποιες εσωκομματικές ισορροπίες μεταξύ παλιών και νέων στελεχών.
Μάντζος και Δουδωνής

Για τη θέση του επικεφαλής έχουν ακουστεί πολύ έντονα δύο στενοί του συνεργάτες: ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής.

Ο 41χρονος σήμερα Δημήτρης Μάντζος υπήρξε συνεργάτης και της Φώφης Γεννηματά. Μάλιστα, το 2019 διετέλεσε διευθυντής της ΚΟ με απόφαση της τότε προέδρου, ενώ με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως προέδρου του κόμματος ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Εμπορικό Δίκαιο και υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

O 33χρονος Παναγιώτης Δουδωνής είναι επίσης δικηγόρος, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Γεννήθηκε το 1990. Τελείωσε με άριστα τη Νομική Σχολή Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MJur, MPhil) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του (DPhil) στο Συνταγματικό Δίκαιο. Από το 2018 διδάσκει Ευρωπαϊκό και Συνταγματικό Δίκαιο ως λέκτορας στο Κολέγιο Oriel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διδάσκει επίσης Συνταγματικό, Κοινοβουλευτικό Δίκαιο και Δίκαιο Πολιτικών Κομμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τον Νοέμβριο του 2022 ο Νίκος Ανδρουλάκης τον όρισε γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή ενός εκ των δύο θα σηματοδοτούσε την ανανέωση, καθώς πρόκειται για στελέχη από το «νέο αίμα» του ΠΑΣΟΚ, που δίνουν καθημερινά τη μάχη των ΜΜΕ και έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό, ενώ συνομιλούν καθημερινά με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από την άλλη, υπάρχουν και οι φωνές που λένε ότι η θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας πρέπει να έχει ένα πιο «βαρύ πολιτικό όνομα».

Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται και το όνομα του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης τον εκτιμά ιδιαίτερα από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ το 2017 (τότε είχε ηττηθεί από τη Φώφη Γεννηματά), η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του κ. Αλιβιζάτου. Οι καλές τους σχέσεις συνεχίστηκαν και μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο είχαν εμφανιστεί από κοινού με τον κ. Αλιβιζάτο σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα των υποκλοπών και το Κράτος Δικαίου.

Η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που είχε ακουστεί, δεν ισχύει, όπως φαίνεται, καθώς ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος... έκαψε το σενάριο (Mega) να είναι βουλευτής στην επόμενη Βουλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι η πρότασή του αφορά εκλεγμένο πολιτικό πρόσωπο. Εκτός εάν ο κ. Βενιζέλος θελήσει την τελευταία τιμητική θέση του Επικρατείας (όπως έκανε κατ' επανάληψη για λόγους συμβολικούς ο Κ. Λαλιώτης), σενάριο που δεν θεωρείται πάντως καθόλου πιθανό.
Η Ελένη Χρονοπούλου στη δεύτερη θέση του Επικρατείας

Σίγουρα στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου θα βρίσκεται,  η Ελένη Χρονοπούλου, ως εκπρόσωπος των Αποδήμων. Η νεαρή νομικός, δύτρια και δρομέας, χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς τη θεωρεί «από τα καλύτερα στελέχη» που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ. Στηρίχθηκε κομματικά με αποτέλεσμα να εκλεγεί 4η (πρώτη γυναίκα σε ψήφους) στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Η Ελένη Χρονοπούλου έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Βέλγιο. Εργάστηκε ως νομική σύμβουλος επί 6 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών) και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μετάσχει σε μη εκλόγιμη θέση ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ. Όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr, είχε συναντηθεί τον περασμένο Γενάρη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και είχαν συμφωνήσει επ' αυτού.

Για το Επικρατείας έχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα του πρώην υπουργού και συγγραφέα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη (τον οποίο αρκετοί θα ήθελαν να τεθεί επικεφαλής του Επικρατείας λόγω σημειολογίας και συμβολισμού συνέχειας με το εκσυγχρονιστικό ρεύμα), του επίσης οικονομολόγου Ηλία Κικίλια, του προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκου Μήλη κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, τις ανακοινώσεις για το Επικρατείας αναμένεται να τις κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το Πάσχα.

Πηγή: www.iefimerida.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης