Ενέργεια

ΒΗΡ: Χρηματοδοτεί μέσω Xplor, επτά έργα αναζήτησης ουρανίου και λιθίου

ΒΗΡ: Χρηματοδοτεί μέσω Xplor, επτά έργα αναζήτησης ουρανίου και λιθίου
Το πρόγραμμα ανάπτυξης Xplor επέλεξε επτά έργα σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει για έξι μήνες το 2023, για αναζητήσεις ορυκτών, σύμφωνα με το Reuters

Το πρόγραμμα του Ομίλου BHP για την υποστήριξη της εξερεύνησης ορυκτών θα επεκταθεί πέρα από τον χαλκό και το νικέλιο σε πιθανά έργα ουρανίου και λιθίου από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Xplor την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης Xplor (Xplor accelerator) επέλεξε επτά έργα σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει για έξι μήνες από τον Ιανουάριο 2023, πρώτο έτος λειτουργίας του, τα οποία ταιριάζουν με το χαρτοφυλάκιο της BHP - τον χαλκό και το νικέλιο - που είναι το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση.
Η BHP αναμένει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί διπλάσια ποσότητα χαλκού έως το 2030 από ό,τι παράγεται φέτος, και τετραπλάσια ποσότητα νικελίου.

Περισσότερες προσφορές

Για το δεύτερο έτος του, το πρόγραμμα θέλει να λάβει διπλάσιο αριθμό αιτήσεων, 500 δηλαδή, καθώς ανοίγει σε περισσότερα εμπορεύματα, όπως δήλωσε η Sonia Scarselli, αντιπρόεδρος της BHP Xplor.
«Θα εξετάσουμε όχι μόνο τον χαλκό και το νικέλιο, αλλά το ουράνιο και το λίθιο και ούτω καθεξής», είπε ο Scarselli σε συνέδριο εμπορευμάτων στη Σιγκαπούρη.

Το πρόγραμμα Xplor ήταν επιτυχές καθώς προσφέρει οικονομική και στρατηγική υποστήριξη σε εξερευνητές ορυκτών και τους βοηθά με συνδέσεις, ενώ η BHP κερδίζει σε νέες ιδέες και εκθέσεις για γεωλογικά κοιτάσματα που μπορεί να δυσκολεύονται στην πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, επειδή είναι πολύ καινοτόμα ή πρώιμο στάδιο, είπε. .
Η BHP έχει παράσχει 500.000 δολάρια σε κάθε μία από τις παρακάτω εταιρίες: Nordic Nickel, Tutume Metals, Asian Battery Minerals, Impact Minerals, Red Ox Copper, Bronzite Corp και Kingsrose Mining.

Υποεπενδύσεις

Ο κλάδος γενικά υποφέρει από μια δεκαετία υποεπενδύσεων στην εξερεύνηση και πρέπει να βιαστεί να καλύψει τη διαφορά εάν θέλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ζήτησης της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, είπε.
Ο Scarselli είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα η BHP είδε την εξίσωση ζήτησης-προσφοράς λιθίου να μην είναι τόσο εκτεταμένη όσο αυτή για τον χαλκό και το νικέλιο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BHP, Mike Henry, υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος εξορρύκτης στον κόσμο δεν στοχεύει στο λίθιο, επειδή η σχετική αφθονία του καθιστούσε αδύνατη την απόκτηση στρατηγικής θέσης σε μια επένδυση μακράς διάρκειας και χαμηλού κόστους.
Ο εξορρύκτης, ο οποίος παράγει ουράνιο ως υποπροϊόν στις επιχειρήσεις χαλκού του Ολυμπιακού Φράγματος στη Νότια Αυστραλία, έχει γίνει πιο υποστηρικτικός για τον ρόλο του ουρανίου σε έναν νέο ενεργειακό κόσμο.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης