Το 2021, τα εργοστάσια άνθρακα στην Κίνα παρήγαγαν περίπου 23% περισσότερο από όλη την ενέργεια που παράγεται, από όλες τις πηγές, στις Ηνωμένες Πολιτείες
Τα ευρήματα από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα τη Φινλανδία και το Global Energy Monitor είναι πολύ πιο διαφοροποιημένα από ό,τι υποδηλώνουν τα αρχικά στοιχεία.
Αυτή η πολυπλοκότητα δείχνει την αλληλεπίδραση της πολιτικής, του σχεδιασμού και της κλιματικής αλλαγής στο μεγαλύτερο σύστημα ενέργειας του κόσμου.
Οι 10 μεγαλύτεροι "στόλοι" παραγωγικής δυναμικότητας άνθρακα ανά χώρα σε GW
Το 2022 η Κίνα ανέθεσε, ξεκίνησε και επέτρεψε την κατασκευή για περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα από όλες τις άλλες χώρες μαζί, σε κάθε κατηγορία. Και παρόλο που περισσότερα από 30 γιγαβάτ έργων άνθρακα αποσυνδέθηκαν παγκοσμίως, λίγα από αυτά ήταν στην Κίνα.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του CREA, «Οι μαζικές προσθήκες νέας δυναμικότητας καύσης άνθρακα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η χρήση άνθρακα ή οι εκπομπές CO2 από τον τομέα της ενέργειας θα αυξηθούν στην Κίνα».
Η προγραμματισμένη πρόσθετη χωρητικότητα της Κίνας θα επεκτείνει σημαντικά τον μεγαλύτερο στόλο άνθρακα στον κόσμο. Καμία άλλη χώρα δεν είναι έστω και πολύ κοντά στην Κίνα σε δυναμικότητα άνθρακα, και όλες οι άλλες χώρες μαζί έχουν λιγότερη ισχύ από άνθρακα από την Κίνα.
Στα τέλη του 2021, η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 53% του παγκόσμιου στόλου. Η χωρητικότητα που σκοπεύει να προσθέσει είναι υπερδιπλάσια από τη συνολική χωρητικότητα της Ιαπωνίας και σχεδόν το 50% του στόλου της Ινδίας.
Στην πραγματικότητα, ο στόλος ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας με καύση άνθρακα θα ήταν από μόνος του το μεγαλύτερο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
Το 2021, τα εργοστάσια άνθρακα στην Κίνα παρήγαγαν περίπου 23% περισσότερο από όλη την ενέργεια που παράγεται, από όλες τις πηγές, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας στον κόσμο. Η Κίνα την ξεπέρασε το 2010 και το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 10 ετών, ο στόλος άνθρακα της Κίνας παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από ολόκληρες τις ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας με καύση άνθρακα σήμερα δεν μοιάζει καθόλου με πριν από 15 ή 10 χρόνια. Πέρυσι, η Κίνα πρόσθεσε 26,8 γιγαβάτ ενέργειας με καύση άνθρακα, το λιγότερο από το 2003.
Όμως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές του CREA η κατασκευή εργοστασίων ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω από την αδειοδότηση, με αποτέλεσμα κύματα νέων κατασκευών με βάση τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί χρόνια νωρίτερα.
Σύμφωνα με την CREA, 40 γιγαβάτ έργων ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2020 και 86 γιγαβάτ ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2021. Επομένως, η πρόσφατη μείωση των εγκαταστάσεων που τέθηκαν σε λειτουργία σίγουρα θα αντιστραφεί.
Μειώνεται η αύξηση δυναμικότητας αλλά οι προσθήκες συνεχίζουν
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ξηρασία και το κύμα καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού οδήγησαν την αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα κατά 230 γιγαβάτ, περισσότερο από 20% πάνω από την προηγούμενη αιχμή της.
Η επιπλέον ισχύς που χρειαζόταν ήταν όση θα μπορούσε να παράγει κάθε μονάδα στη Γερμανία εάν λειτουργούσε με τη μέγιστη δυναμικότητα ταυτόχρονα. Η Κίνα προσθέτει εργοστάσια άνθρακα όχι τόσο για να καλύψει την τακτική ζήτηση αλλά για να διασφαλίσει την αξιοπιστία σε ειδικές περιστάσεις.
Ωστόσο, αυτές οι συνθήκες πρόκειται να γίνουν πιο συνηθισμένες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πέρα από τους λόγους της αγοράς για την ανάπτυξη της Κίνας, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα. Η ξηρασία μείωσε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, η οποία ανάγκασε τον στόλο άνθρακα της να λειτουργεί περισσότερο. Ταυτόχρονα, το κύμα καύσωνα οδήγησε σε σημαντική αύξηση της χρήσης κλιματιστικών. Ο κλιματισμός απαιτεί ρεύμα, που ελλείψει υδροηλεκτρικής ενέργειας σήμαινε άνθρακας. Και φυσικά, οι εκπομπές άνθρακα από αυτή την ισχύ με καύση άνθρακα αυξάνουν το CO2 της ατμόσφαιρας.
Περισσότερη ενέργεια με καύση άνθρακα μπορεί ίσως να λύσει ζητήματα αξιοπιστίας στο μεγαλύτερο δίκτυο του κόσμου. Δεν μπορεί όμως να λύσει τις κλιματικές προκλήσεις μεγέθους πλανήτη που δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρακας.
www.worldenergynews.gr