Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου θα εξελιχθεί το ζήτημα των τραπεζών, αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανεβάσει τα επιτόκια χορηγήσεων, επιβαρύνοντας πάσης φύσεως δανειολήπτες ενώ δεν έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσων με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν υψηλών περιθωρίων . Μετά τις παρεμβάσεις του προωθυπουργού κα του Χρήστου Σταϊκούρα, είναι πιθανό να συνεχιστεί η χρηματιστηριακή διόρθωση, το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται καίριο χτύπημα, αφού του αφαιρούνται όπλα για το προεκλογικό παιχνίδι, αντέδρασε δε καθυστερημένα, ενώ κερδισμένος βγαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού αυτός ανέδειξε πρώτος το θέμα με την ομιλία του στα βραβαία του ΕΕΑ την περασμένη Τρίτη.
Σταϊκούρας: Μειώστε τα κόστη προμηθειών
Από ειδησεογραφικής πλευράς νέες διαστάσεις λαμβάνει καθημερινά η κόντρα της κυβέρνησης με τις τράπεζες στον απόηχο της εκτόξευσης των επιτοκίων στα δάνεια εν μέσω του τεράστιου κύματος ακρίβειας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να μειωθούν τα κόστη προμηθειών των τραπεζών για απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Όπως έγινε γνωστό, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασαν λίστα με 12 συγκεκριμένες προμήθειες, τις οποίες καλούνται οι τράπεζες να επαναξιολογήσουν.
- Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
- Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
- Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
- Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
- Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
- Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
- Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
- Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
- Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
- Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
- Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
- Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η λίστα θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Oι τραπεζίτες παρέδωσαν πλαίσιο προτάσεων στην κυβέρνηση για την ανακούφιση των δανειοληπτών από το μπαράζ αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ
Πλαίσιο προτάσεων στην κυβέρνηση για την ανακούφιση των δανειοληπτών παρέδωσαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών, στο πλαίσιο της νέας συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες παρέδωσαν πλαίσιο προτάσεων στην κυβέρνηση για την ανακούφιση των δανειοληπτών από το μπαράζ αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Χαμηλά ο πήχης της προστασίας
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr. οι εκπρόσωποι των τραπεζών προτίθεται να βάλουν χαμηλά τον πήχη της προστασίας των δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων κάτω από τους 400.000 δανειολήπτες.
Ωστόσο η υψηλή και καθαρή κερδοφορία των τραπεζών που ανήλθε στα 2,3 δις ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι ζημιών ύψους 4 δισ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, επανήλθαν σε κερδοφορία μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις ,αναμένεται να προβάλλει ως επιχείρημα από τη πλευρά του υπουργού.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνάντηση της 24ης Νοεμβρίου, τα στεγαστικά δάνεια και τα σχέδια της κυβέρνησης να υποστηρίξει τους ενήμερους δανειολήπτες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο, με το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι κακό.
Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλειος Ράπανος, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κ.ά.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες τήρησαν σιγήν ιχθύος, παραπέμποντας στις εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών...
Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε από το Λονδίνο να διαβεβαιώσει τους τραπεζίτες, ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό είχαν υπάρξει διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών και της κυβέρνησης ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ενήμερων δανειοληπτών εν μέσω μιας ενεργειακής και γενικότερα οικονομικής κρίσης.
Με τα στεγαστικά δάνεια να διαμορφώνονται στα 29,7 δισεκ. και το σύνολο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα να ανέρχεται στα 113,6 δισεκ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, αυτό που καταγράφεται ως γενική τάση είναι ότι ειδικά στα στεγαστικά δεν παρατηρούνται προβλήματα ή καθυστερήσεις.
Μάλιστα, τα NPEs παραμένουν εντυπωσιακά χαμηλά.
Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία παρακολούθησε το μοντέλο της Ισπανίας, που επιδότησε τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, και αξιολογώντας την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες, όπου δεν καταγράφεται επιδείνωση, δεν είναι βέβαιο ότι θα παρθούν μέτρα για τους ενήμερους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει προληπτικά μέτρα, παρόλο που το τραπεζικό σύστημα δεν φαίνεται να χρειάζεται βοήθεια.
Κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα Γέφυρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, αλλά θα απαιτηθούν θεσμικές αλλαγές στο ήδη υφιστάμενο πλαίσιο νόμου.
www.worldenergynews.gr