Oι τελικές τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο μετά και τις επιδοτήσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 2%.
Και αυτό την ώρα που οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν δραστικά τον Οκτώβριο στα 229,97 ευρώ/MWh σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που είχαν φθάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 414,224 ευρώ/MWh.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) για τον Οκτώβριο του 2022, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια και διαμορφώνεται στα 25,37 λεπτά/KWh.
Ωστόσο η ίδια η εταιρία που κάνει τη σχετική καταγραφή αναφέρει ότι οι τελικές τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο μετά και τις επιδοτήσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 2%.
Η εξέλιξη αυτή των τιμών η οποία σε μεγάλο βαθμό καθοδηγείται και από τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, δείχνει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, ο χειμώνας είναι μπροστά και οι ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις λιανικές τιμές του ρεύματος, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους πολίτες που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν για ρεύμα και φυσικό αέριο.
Ανοδικά TTF και χονδρική
Την ώρα που οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού παίρνουν και πάλι την ανηφόρα σε όλη την Ευρώπη, σε αδιέξοδο οδηγείται σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση για την επιβολή κάποιου είδους πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Χθες η τιμή του συμβολαίου TTF παράδοσης Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 7,811%, στα 118,250 ευρώ/MWh, έναντι 113,4 ευρώ/MWh την προηγούμενη ημέρα ενώ σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού σχεδόν σε όλες τις χώρες της EE.
Στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 207,42 ευρώ/MWh με άνοδο 3,5%, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυξητική πορεία καταγράφει η τιμή σε όλες τις αγορές της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στα 201,65 ευρώ/MWh με άνοδο 7%, στη Ρουμανία στα 204,3 ευρώ/MWh με άνοδο 8,4% και στην Ιταλία στα 209,88 ευρώ/MWh με εντυπωσιακή άνοδο 28,1%.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος στη Γερμανία και φθάνει το 33,2% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 126,72 ευρώ/MWh.
Στη Γαλλία η άνοδος είναι 21,9% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 138,9 ευρώ/MWh ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες ως γνωστόν ακολουθούν το δικό τους μοντέλο τιμολόγησης η τιμή διαμορφώθηκε στα 132,52 ευρώ/MWh με άνοδο 16,9%.
Τα στρατόπεδα στην ΕΕ
Ο εφησυχασμός εξάλλου δεν βοηθάει όταν καθημερινά καθίσταται όλο και πιο σαφές πως παρά τα αλλεπάλληλα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας και Συνόδους Κορυφής, η Ευρώπη καθοδηγείται από τις Βόρειες ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που μπορούν να διαθέσουν τεράστια ποσά για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων τους έναντι της ενεργειακής κρίσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η διαπίστωση όμως οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters την επαναφέρουν στην επικαιρότητα. Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο ναυαγεί η προσπάθεια για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αφού οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν τις 27 χώρες-μέλη ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί μία ανώτατη διοικητικά τιμή , που να μην επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καταφέρει να βρει τη συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο μπλοκ των 17 χωρών που ζητούσαν το πλαφόν- μία πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει - και της ομάδας των χωρών που αντιδρούσαν, με επικεφαλής τη Γερμανία.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters οι ενστάσεις που εξ αρχής πρόβαλε το Βερολίνο ως προς τα τεχνικά προβλήματα του πλαφόν και τις συνέπειές του στην αγορά κυριάρχησαν επί των θέσεων χωρών η Ισπανία , η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες που επιζητούσαν τη θέσπιση του ανώτατου ορίου. Οι χώρες που συμπαρατάχθηκαν με τη Γερμανία “πέρασαν” τελικώς τη θέση, ότι το όποιο πλαφόν στην τιμή θα πρέπει να συνοδεύτεται από πρόσθετους όρους και κυρίως ότι δεν θα επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου ή δεν θα οδηγήσει τους παραγωγούς αερίου να ανακευθύνουν τα φορτία αερίου σε τρίτες χώρες.
«Η Κομισιόν αναφέρει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ανώτατο όριο που να πληροί αυτά τα κριτήρια», δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ήδη ενημέρωσε σχετικά τις χώρες- μέλη και ότι οι εθνικοί απεσταλμένοι των 27 στην ΕΕ θα συζητήσουν εκ νέου το θέμα και τις τεχνικές δυσκολίες την επόμενη Παρασκευή.
www.worldenergynews.gr