H παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 103 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, αυξημένη κατά 2,7 εκατομμύρια bpd από το 2022
Η θέση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, στο World Oil Outlook για το 2022, έρχεται σε αντίθεση με άλλων που βλέπουν τη ζήτηση πετρελαίου να φτάσει σε plateau πριν από το 2030 λόγω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Μια ακόμη δεκαετία αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα ήταν μια ώθηση για τον ΟΠΕΚ, του οποίου τα 13 μέλη εξαρτώνται από το εισόδημα από το πετρέλαιο. Ο όμιλος υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο πρέπει να αποτελεί μέρος της ενεργειακής μετάβασης και ότι η εστίαση των επενδυτών σε οικονομικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης (ESG) έχει επιδεινώσει το επενδυτικό έλλειμμα.
«Οι συνολικές επενδύσεις για τον τομέα του πετρελαίου ανέρχονται σε 12,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2045», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις στον πρόλογο της έκθεσης, η οποία ανέφερε ότι η εκτίμηση είναι υψηλότερη από την περσινή.
«Ωστόσο, η χρόνια ανεπαρκής επένδυση στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, λόγω της ύφεσης της βιομηχανίας, της πανδημίας COVID-19, καθώς και των πολιτικών που επικεντρώνονται στον τερματισμό της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων, είναι μια σημαντική αιτία ανησυχίας.
"Ο ΟΠΕΚ έκανε μια αλλαγή το 2020 όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση, λέγοντας ότι τελικά θα επιβραδυνθεί μετά από χρόνια πρόβλεψης ολοένα αυξανόμενης κατανάλωσης. Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλέψη του ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί μετά το 2035.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα επρόκειτο να κορυφωθεί, με τη ζήτηση πετρελαίου να μειώνεται στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.
Ενεργειακή ασφάλεια
Η έκθεση ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 103 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, αυξημένη κατά 2,7 εκατομμύρια bpd από το 2022. Η συνολική ζήτηση για το 2023 είναι αυξημένη κατά 1,4 εκατομμύρια bpd από την πρόβλεψη του περασμένου έτους.
Ο ΟΠΕΚ αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για τη ζήτηση μεσοπρόθεσμα έως το 2027, λέγοντας ότι είναι αυξημένη κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια bpd σε σχέση με πέρυσι. Ανέφερε ότι η ανοδική αναθεώρηση αντικατοπτρίζει μια πιο ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρείται τώρα το 2022 και το 2023 και μια «ισχυρή εστίαση σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας» που οδηγεί σε βραδύτερη υποκατάσταση του πετρελαίου από άλλα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στο Ουκρανία.
Μέχρι το 2030, ο ΟΠΕΚ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση κατά μέσο όρο στα 108,3 εκατομμύρια bpd, από το 2021, και αύξησε τον αριθμό του 2045 στα 109,8 εκατομμύρια bpd από 108,2 εκατομμύρια bpd το 2021. Ο όμιλος είχε μειώσει την πρόβλεψη για το 2045 τα τελευταία χρόνια. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, περικόπτουν και πάλι την προσφορά για να στηρίξουν την αγορά.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο περιορισμός της προσφοράς θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, με την παραγωγή του ΟΠΕΚ το 2027 χαμηλότερη από ό,τι το 2022, καθώς η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ αυξάνεται. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ είναι αισιόδοξος για τις μετέπειτα προοπτικές του, βλέποντας το μερίδιο αγοράς του να αυξάνεται. Η περιορισμένη προσφορά αργού στις ΗΠΑ φαίνεται να κορυφώνεται μετά τα τέλη της δεκαετίας του 2020, αντί γύρω στο 2030 πέρυσι. «Το πετρέλαιο αναμένεται να παραμείνει το νούμερο ένα καύσιμο στο παγκόσμιο μείγμα πρωτογενούς ενέργειας», αναφέρει η έκθεση.
www.worldenergynews.gr