Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ ενωμένη θα λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα στο ενεργειακό - Τι αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Η ΕΕ ενωμένη θα λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα στο ενεργειακό - Τι αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Προτείνεται προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

 

Σχετικά Άρθρα

Στις Βρυξέλλες στρέφονται τα βλέμματα όλων, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναζητήσουν συναινετικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Από το προσχέδιο των συμπερασμάτων προκύπτει ότι υιοθετούνται οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν, αν και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που έχει πέσει σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, παραπέμπεται στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής όπου αναμένεται να επαναλάβει η ΕΕ οφείλει να στείλει σαφές, ενιαίο μήνυμα στις αγορές ενέργειας πως θα προστατεύσει τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις της από τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και πως απαιτείται να δράσει με αποφασιστικότητα, έχοντας πλέον στο οπλοστάσιό της μηχανισμό που θα καθιερώνει όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θετική, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος, που απαιτεί συνολική απάντηση, όπως είχε υπογραμμίσει τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του, που περιλάμβανε σχέδιο έξι σημείων, προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης, αφού εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης τιμών.

Η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατεπειγόντως αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή επειγόντως να προχωρήσουν με τα παρακάτω μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες, καθώς και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπό τους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί για κοινή αγορά φυσικού αερίου ξεκινώντας με το να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.
Επίσης, συμφωνεί για την ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ συμφωνεί για την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν οι τιμές.
Επιπροσθέτως, προτείνεται προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστιάζει στη λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο.

Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις πρόσφατες αδιάκριτες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και τις επιθέσεις με drone με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές στο Κίεβο και σε όλη την Ουκρανία,

Παράλληλα στο προσχέδιο των συμπερασμάτων καταδικάζονται οι ενέργειες της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και υπογραμμίζεται η στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για διατήρηση της ασφάλειας και της διασφάλισης των εγκαταστάσεων. Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών -για τα οποία αυξάνονται οι αποδείξεις- και η συνεχής καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας με το να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφος της Λευκορωσίας και να παρέχουν στήριξη στο ρωσικό στρατό.

Σχετικά με το Ιράν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη χρήση βίας από τις ιρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών που διαδηλώνουν ειρηνικά, ειδικά εναντίον γυναικών, και καλωσορίζει τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 2022 κατά των υπευθύνων για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα «βέλη» της Ισπανίας

Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα επέκρινε ανοικτά την δουλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι προτάσεις είναι ακόμη λιγάκι άτολμες: συνεχίζουν να λείπουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μεγάλη πλειονότητα των ζητημάτων. Γίνεται αληθινή προσπάθεια εδώ κι έναν χρόνο αλλά είναι αποκαρδιωτικό το να βλέπεις το πόσο αργή και κοπιώδης είναι η αντίδραση της Ευρώπης στην πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.

H άρνηση της Γερμανίας

Η Γερμανία δεν συμφωνεί με την επιβολή ανώτατης τιμής στην αγορά φυσικού αερίου, ούτε με τη θέσπιση ενός νέου Ταμείου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο καγκελάριος  προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενη επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για τις αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών ενέχει πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλήσουν το αέριό τους αλλού – και τελικά εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουμε περισσότερο αέριο, αλλά λιγότερο», είπε o καγκελάριος, Olaf Scholz από το βήμα του Μπούντεσταγκ στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει του Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ πρέπει να συντονιστεί στενά με άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, «ώστε να μην ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον», σημείωσε ο Σολτς. Ταυτόχρονα, πρέπει να συζητηθεί και να αναζητηθεί μια «λογική τιμή» με τις χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο. «Είμαι πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, οι οποίες βρίσκονται δίπλα μας αλληλέγγυες με την Ουκρανία, έχουν συμφέρον να μην γίνει η ενέργεια απρόσιτη στην Ευρώπη», είπε ο Σολτς.

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε και την θέσπιση ενός νέου Ταμείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παραπέμποντας στα αδιάθετα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ. «Από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία έχει εκταμιευτεί μόνον το 1/5 των χρημάτων, μένουν αδιάθετα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν και στη σημερινή κρίση, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι κομβικός στόχος της ΕΕ, είπε ο καγκελάριος.


 


www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης