Ενέργεια

Ο East Med θα μπορούσε να είναι η λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης - Απαιτείται χρηματοδότηση από ΕΤΕπ και ΕΤΑΑ

Ο East Med θα μπορούσε να είναι η λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης - Απαιτείται χρηματοδότηση από ΕΤΕπ και ΕΤΑΑ
Η ΕΤΕπ όσο και η ΕΤΑΑ έχουν ανακοινώσει ότι καταργούν τις επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, αλλά απαιτούν χρηματοδότηση από ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της περιοχής, δήλωσε αξιωματούχος την Παρασκευή σύμφωνα με το Reuters.

Υπεράκτιες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο και το Levant έχουν αποφέρει σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία, με το ενδιαφέρον για αυτές να αυξάνεται μετά τη διακοπή των ροών από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

"Εάν χρειάζεται να εξασφαλίσουμε γρήγορα την ενέργεια... Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις εταιρείες, τις χώρες, τους προγραμματιστές, εξασφαλίζοντάς τους κεφάλαια", δήλωσε ο Tarek El Molla, υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου, μιλώντας στη Λευκωσία.

"Και όταν μιλάω για κεφάλαια, δεν μιλάω για εμπορικά κεφάλαια... Πρέπει να είναι κατά κάποιο τρόπο κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους με εύκολη πρόσβαση και χαλαρούς όρους", είπε, δείχνοντας οργανισμούς όπως η ΕΤΑΑ και η ΕΤΕπ - ο βραχίονας δανεισμού του Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν ανακοινώσει ανακαλύψεις φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, αν και η Κύπρος δεν έχει ακόμη εισέλθει στην παραγωγή και λίγα από την υπόλοιπη περιοχή εξάγονται.

Επενδύσεις

Ωστόσο, τόσο η ΕΤΕπ όσο και η ΕΤΑΑ έχουν ανακοινώσει ότι καταργούν τις επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος σε αυτή τη θέση, ο Molla είπε: "Εάν δεν μπορείτε να μιλήσετε για υδρογονάνθρακες, πώς θα επιταχύνουμε αυτά τα έργα;"

Τέτοια χρηματοδοτικά πακέτα, σημείωσε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα με «σημαντικές προσπάθειες» για την οικοδόμηση ενός πράσινου διαδρόμου μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης που θα επικεντρώνεται είτε στο υδρογόνο είτε στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. «Όλα αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν παράλληλα», σημείωσε.

Ο Molla μίλησε στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), μια συμμαχία που προωθεί το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής.

Την Παρασκευή η Κύπρος και η Ελλάδα θα εγκαινιάσουν τη φάση κατασκευής του EuroAsia Interconnector, ενός υποθαλάσσιου καλωδίου χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που θα διασχίζει τη Μεσόγειο μεταφέροντας έως και 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για να συνδέσει τελικά δίκτυα από το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την έναρξη διασύνδεσης «EuroAfrica» που θα συνδέει την Αίγυπτο με το δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης