Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση δεν είναι μια κρίση καθαρής ενέργειας, αλλά προκλήθηκε αποκλειστικά από την εφοδιαστική κρίση φυσικού αερίου αέριο που προκάλεσε η Ρωσία, ως αντίδραση στις κυρώσεις κατά της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Fatih Birol.
Σε άρθρο του στους Financial Times, αναφέρεται στις λανθασμένες αφηγήσεις για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ισχυριζόμενος ότι είναι παράλογος ισχυρισμός να μιλάμε για κρίση καθαρής ενέργειας. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα πολλά κατηγορώ στην καθαρή ενέργεια και το κλίμα, απομακρύνουν τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ενόχους, που στην προκειμένη φάση είναι κρίση εφοδιασμού του φυσικού αερίου και τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, τονίζει ότι είναι λάθος είναι να πιστεύουμε ότι η σημερινή ενεργειακή κρίση έχει οπισθοδρομικό χαρακτήρα που θα εμποδίσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Αντιθέτως, είναι μια ζωηρή υπενθύμιση της μη βιωσιμότητας του σημερινού ενεργειακού συστήματος, που κυριαρχείται από τα ορυκτά καύσιμα» είπε.
Υπογράμμισε τη σημασία του σχεδίου REPowerEU για την επίτευξη ενός καθαρότερου και ασφαλέστερου ενεργειακού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην Ενέργεια, Kadri Simson, η οποία συμφώνησε με τον Birol. «Η πράσινη ενέργεια είναι μια λύση στην τρέχουσα κρίση, όχι η αιτία. Η επιτάχυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και θα συμβάλει στη μείωση των τιμών της ενέργειας».
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση την Παρασκευή 9/9 για να συζητήσουν τρόπους εξόδου από την ενεργειακή κρίση.
Τέλος, ο Birol στο άρθρο του δεν ασπάζεται την κοινή αντίληψη ότι η Μόσχα κερδίζει την ενεργειακή μάχη. Ενώ η Ρωσία έχει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κέρδη εσόδων, αυτό αντισταθμίζεται περισσότερο από την απώλεια τόσο στην εμπιστοσύνη όσο και στις αγορές που θα αντιμετωπίσει για τα επόμενα χρόνια, υποστήριξε. «Η Μόσχα κάνει κακό στον εαυτό της μακροπρόθεσμα, αποξενώνοντας την ΕΕ, που θεωρείται ο μεγαλύτερος πελάτης της και στρατηγικός εταίρος. Η θέση της Ρωσίας στο διεθνές ενεργειακό σύστημα αλλάζει ριζικά και όχι προς όφελός της».
www.worldenergynews.gr