Η Ευρώπη θα μπορούσε να λύσει την ενεργειακή της κρίση καταργώντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και εγκαινιάζοντας τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε σήμερα (2/9) ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Vyacheslav Volodin.
Η Γερμανία διέκοψε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα στις 22 Φεβρουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν η Ρωσία στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αφού το Κρεμλίνο αναγνώρισε επισήμως δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
Η προετοιμασία της Ευρώπης
Στην παρούσα χρονική φάση, η πλειοψηφία της ευρωπαϊκών κρατών μειώνει οικειοθελώς την ενεργειακή της κατανάλωση, περιορίζοντας τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και το ντους στην εργασία τους για εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ οι εταιρείες προετοιμάζονται για δελτίο ενέργειας. Σύμφωνα με τον σύμμαχος του Vladimir Putin, η ενεργειακή ασφάλεια είναι αδύνατη χωρίς τη Ρωσία.
«Ήρθε η στιγμή της αλήθειας για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Έχουν δύο τρόπους εξόδου από την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει για τους εαυτούς τους. Το πρώτο βήμα είναι η άρση των παράνομων περιορισμών κατά της χώρας μας και να ξεκινήσει την λειτουργία του ο Nord Stream 2. Η δεύτερη όψη του νομίσματος, είναι να μην αλλάξουμε τίποτα, με αποτέλεσμα νέα προβλήματα στην οικονομία που θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών» ήταν οι δηλώσεις του Vyacheslav Volodin.
Το ιστορικό του Nord Stream 2 και το σήμερα
Πρόκειται για το πιο διχαστικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης, κόστους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά έχει μείνει αδρανές εν αναμονή της πιστοποίησης από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία προκάλεσαν κυρώσεις από τη Δύση, οδήγησαν σε περικοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία και εκτόξευσαν τον πληθωρισμό σε ολόκληρο τον κόσμο σε υψηλά πολλών ετών. Οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που εξακολουθεί να λειτουργεί, ο οποίος εκτείνεται παράλληλα με το Nord Stream 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, μειώθηκε στο 1/5 της κανονικής χωρητικότητας.
Τέλος, η Ρωσία αποδίδει τη μείωση των παραδόσεων μέσω του Nord Stream 1 στον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό του αγωγού. Η Δύση από την πλευρά της κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
www.worldenergynews.gr