Στα 5,3 δισ. ευρώ ανήλθε η καθαρή ζημία της EDF το α΄εξάμηνο του έτους, λόγω της πτώσης στην πυρηνική παραγωγή, εν μέσω της γνωστής και πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.
Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο όμιλος είχε σημειώσει καθαρή κερδοφορία ύψους 4,2 δις. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 67% στα 66 δισ. ευρώ στο εξάμηνο.
Τα αποτελέσματα του πρώτου μισού του έτους αντανακλούν τις δυσκολίες που συναντώνται στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και, σε μικρότερο βαμό, στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την επίπτωση των διατιμήσεων που εισήχθησαν στη Γαλλία το 2022", είπε ο Γενικός Διευθυντής Jean-Bernard Levy.
Η διολίσθηση των κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «πτώση της πυρηνικής παραγωγής που συνδέεται με το φαινόμενο της διάβρωσης λόγω καταπόνησης, από τον αντίκτυπο των έκτακτων ρυθμιστικών μέτρων που έλαβε η γαλλική Κυβέρνηση για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών στους καταναλωτές το 2022. Αυτά τα γεγονότα ανάγκασαν τον όμιλο να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα πλαίσιο υψηλών τιμών στην αγορά» συμπλήρωσε.
Στο επίκεντρο η εθνικοποίηση της EDF
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει πλήρως την EDF (το υπόλοιπο 14%).
Η EDF παλεύει τα τελευταία χρόνια με διάφορα ζητήματα στον γηρασμένο στόλο των αντιδραστήρων της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της επιδεινώνονται από το ανώτατο όριο που επέβαλε η κυβέρνηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καθιστά πιο δαπανηρή για την εταιρεία να καλύψει το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr