Ενέργεια

Πως θα κινηθούν οι χώρες της ΕΕ σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου

Πως θα κινηθούν οι χώρες της ΕΕ σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου

Ποιο στάδιο έχει ενεργοποιήσει η κάθε χώρα

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου οι χώρες να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, προειδοποιώντας ότι χωρίς βαθιές μειώσεις θα μπορούσαν να δυσκολευτούν για καύσιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εάν η Ρωσία σταματήσει τον εφοδιασμό.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου μέσω του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία την Πέμπτη, μετά από ετήσια συντήρηση. Πηγές που επικαλείται το Reuters εκτιμούν ότι οι ροές πιθανότατα θα ξαναρχίσουν, αλλά σε χαμηλότερη δυναμικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας διακοπής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Καθορίζει τρία επίπεδα κρίσης: Έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμό και έκτακτη ανάγκη. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διαθέτουν σχέδια για τον τρόπο διαχείρισης των επιπτώσεων μιας διακοπής του εφοδιασμού στα τρία επίπεδα κρίσης.

Έντεκα χώρες της ΕΕ έχουν ενεργοποιήσει το πρώτο βήμα στα επίπεδα συναγερμού εφοδιασμού με φυσικό αέριο: Αυστρία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Σλοβενία ​​και Σουηδία, ενώ η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο.

Αυστρία

Η Αυστρία, η οποία λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, έχει ενεργοποιήσει το πρώτο βήμα ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων. Θα διατάξει τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να κάνουν τις μονάδες να λειτουργούν με εναλλακτικές λύσεις αντί του φυσικού αερίου όπου είναι δυνατόν.

Βουλγαρία

Η χώρα, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, συμφώνησε να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ και έχει εντείνει τις συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Τσεχία

Η κυβέρνηση υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο υπουργείο να λάβει μέτρα για την αποφυγή έκτακτης ανάγκης στον τομέα της θέρμανσης και θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας εργοστασίων με καύση άνθρακα που πρόκειται να κλείσουν το επόμενο έτος λόγω παραβίασης των ορίων εκπομπών.

Δανία

Η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας έχει ενεργοποιήσει το πρώτο βήμα ενός σχεδίου έκτακτης παροχής αερίου σε τρία στάδια και προέτρεψε τους καταναλωτές και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση.

Φινλανδία

Η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής θα αναβάλουν τη θερινή συντήρηση ενός μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό.

Γαλλία

Η Γαλλία επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης για περικοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς κορυφαίoι παράγοντες σε εταιρείες ενέργειας προτρέπουν ιδιώτες και επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ενέργειας.
Η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από ορισμένους από τους γείτονές της στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% της κατανάλωσης αερίου της.

Γερμανία

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, έχει εισέλθει στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο τριών σταδίων.
Το «στάδιο συναγερμού» της Φάσης 2 ξεκινά όταν η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Γερμανία θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Ένα μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.

Ελλάδα

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα λάβει πρόσθετες ποσότητες LNG και θα αλλάξει τέσσερις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε ντίζελ. Θα ενισχύσει επίσης την εξόρυξη άνθρακα τα επόμενα δύο χρόνια ως προσωρινό μέτρο.
Επίσης ολοκληρώθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου με μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και μπορεί να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία αυτόν τον μήνα.

Ιταλία

Η Ιταλία, η οποία λαμβάνει περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, έχει επίσης ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο. Η Αλγερία θα παράσχει στην Ιταλία επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, πέρα ​​από τα 21 bcm που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως, δήλωσε επίσημη πηγή στο Reuters.

Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει ενεργοποιήσει τη φάση έγκαιρης προειδοποίησης του σχεδίου της για την ενεργειακή κρίση και άρει το ανώτατο όριο στην παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Εισάγει το 15% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εφοδιασμό γειτονικών χωρών, αλλά η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς.

Πολωνία

Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να κινήσει τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης 12 σταδίων που οδηγεί σε δελτίο αερίου. Το Baltic Pipe, ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Πολωνία και τη Νορβηγία, θα γεμίσει στη χωρητικότητά του των 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το 2023.

Ισπανία και Πορτογαλία

Καμία χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου δεν συγκαταλέγει τη Ρωσία στους κύριους προμηθευτές της. Ωστόσο, το λιμάνι Sines της Πορτογαλίας είναι έτοιμο να ξεκινήσει την περαιτέρω αποστολή LNG προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σουηδία

Η Σουηδία έχει επίσης ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο του τριμερούς σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Ελβετία

Η Ελβετία θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος εάν η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης οδηγήσει σε χειμερινές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του τομέα κοινής ωφέλειας.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης