Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: Αίτημα δύο μόνο χωρών οδηγεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Το σχέδιο και οι στόχοι του

Κομισιόν: Αίτημα δύο μόνο χωρών οδηγεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Το σχέδιο και οι στόχοι του

Προβλέπεται υποχρεωτική εφαρμογή των περικοπών κατανάλωσης για όλα τα κράτη μέλη και όχι εθελοντικό περιορισμό με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε χώρας

 

Σχετικά Άρθρα
Την κήρυξη της Ευρώπης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την υποχρεωτική περικοπή της παροχής αερίου στους καταναλωτές όλων των χωρών μελών, είτε με απόφαση της Κομισιόν, είτε μετά από αίτημα δυο μόνο κρατών μελών, προβλέπει το επικαιροποιημένο σχέδιο της Επιτροπής που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 26ης Ιουλίου.

Η νέα πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί στο τραπέζι σήμερα παράλληλα με την ανακοίνωση του πακέτου της Κομισιόν «Εξοικονομείστε Ενέργεια για έναν Ασφαλή Χειμώνα», το οποίο καλεί τις χώρες- μέλη να μειώσουν τη κατανάλωση αερίου από τώρα και κυρίως από τον Σεπτέμβριο ως την Άνοιξη του 2023.
Το νέο σχέδιο προβλέπει υποχρεωτική εφαρμογή των περικοπών κατανάλωσης για όλα τα κράτη μέλη και όχι εθελοντικό περιορισμό με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε χώρας. Περιλαμβάνει δε, έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση, τότε ουσιαστικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακάμπτεται και οι χώρες στερούνται του δικαιώματος βέτο.
Μια πρώτη συζήτηση για την πρόταση θα διεξαχθεί στη συνάντηση του Coreper I, την Τετάρτη με τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η τεχνική επεξεργασία του νομικού κειμένου.

Ευάλωτες χώρες

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι λιγότερο ευάλωτες χώρες θα δεχθούν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο μηχανισμό “γερμανικής έμπνευσης”, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. Εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και την κοινωνία των χωρών θα είναι τεράστιες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το συνολικό πλήγμα στην οικονομία της ΕΕ θα μπορούσε να είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ εάν επικρατήσουν ψυχρές καιρικές συνθήκες φέτος τον χειμώνα.
Η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου που επιδιώκει η Ευρώπη για την περίοδο από εφέτος το φθινόπωρο ως την άνοιξη, κυμαίνεται από 5% ως και 20%, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10% -15%.

Η Κομισιόν θα ήθελε το σχέδιο να εγκριθεί να στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, ωστόσο θα είναι αρκετά δύσκολο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρκετές αλλαγές μέχρι να οριστικοποιηθεί το κείμενο, εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Στόχοι

Οι σημαντικότερες διατάξεις του σχεδίου της Κομισιόν προβλέπουν:

• Εισαγωγή μη δεσμευτικού εθνικού στόχου μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου για κάθε κράτος μέλος, για τουλάχιστον την περίοδο Αυγούστου 2022-Μάρτιος 2023, σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση αερίου της τελευταίας πενταετίας (2016-2021). Σκοπός αυτού του στόχου θα ήταν να εξοικονομηθεί το φυσικό αέριο όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιτραπεί η πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης – πριν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

•Εισαγωγή ενός δεσμευτικού στόχου σε επίπεδο ΕΕ που μπορεί να ενεργοποιηθεί από την Επιτροπή σε περίπτωση συναγερμού της ΕΕ εάν η κατάσταση και οι προοπτικές εξελιχθούν αρνητικά όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και είναι πιθανό να οδηγήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και εάν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη το ζητούν.

•Σε περίπτωση συναγερμού στην ΕΕ (στάδιο 2), κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, τα κράτη μέλη μειώνουν τη ζήτηση αερίου τους κατά ένα ορισμένο ποσοστό, οδηγώντας στον συνολικό στόχο μείωσης της ΕΕ - υποχρεωτική διάταξη (άρθρο 5).

Τα μέτρα μείωσης της ζήτησης σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστούν από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την κήρυξη κατάστασης συναγερμού στην ΕΕ και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023.
Ζητεί από τα κράτη μέλη να επικαιροποιήσουν τα υπάρχοντα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης που αποφασίζουν να λάβουν ανάλογα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης