Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Crash test η κρίση του αερίου - Απειλή κατάρρευσης βιομηχανιών στο σενάριο διακοπής ρωσικών προμηθειών

Γερμανία: Crash test η κρίση του αερίου - Απειλή κατάρρευσης βιομηχανιών στο σενάριο διακοπής ρωσικών προμηθειών
Η ενεργειακή κρίση της χώρας οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ, γεγονός που απειλεί την κοινωνική σταθερότητα

Ολόκληρες βιομηχανίες στη Γερμανία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν λόγω των περικοπών της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε στη Bild ο Yasmin Fahimi, ανώτερος αξιωματούχος του συνδικάτου της χώρας. «Μια τέτοια κατάρρευση θα είχε τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία» συμπλήρωσε.

Η χημική βιομηχανία, η οποία απασχολεί περίπου 346.000 άτομα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Germany Trade & Invest.

Παράλληλα η Γερμανία θα συμπεριλάβει στον ενεργειακό νόμο της για την ασφάλεια και εργαλεία για την διάσωση εταιριών όπως η Uniper, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom και υποφέρει από μειωμένες προμήθειες.

Η αποθήκευση των Γερμανών βρίσκεται προς το παρόν στο 59% και για τον λόγο αυτό το ''παιχνίδι'' που ενδεχομένως να ξεκινήσει από τους Ρώσους, κλείνοντας μετά την περίοδο συντήρησης την 21η Ιουλίου τον αγωγό, δημιουργεί τεράστια ανησυχία για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά, στους κοινωνικά ευαίσθητους φορείς, στις βιομηχανίες τροφίμων και σε άλλους τομείς κρίσιμους για την οικονομία και την κοινωνία. Σύμφωνα με οικονομολόγους το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου μπορεί να κοστίσει στους Γερμανούς το 6% της οικονομίας τους.

Ο Habeck ανέφερε ότι ήδη η περικοπή του φυσικού αερίου έχει φτάσει το 14% από πλευράς κατανάλωσης για το πεντάμηνο του 2021.

Η υψηλή εξάρτηση

Η Γερμανία —η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης— εξαρτάται από το φυσικό αέριο που διοχετεύεται από τη Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει το 35% των εισαγωγών της καυσίμου. Η βιομηχανική μονάδα παραγωγής ενέργειας εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Η ενεργειακή κρίση της χώρας οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ, γεγονός που απειλεί την κοινωνική σταθερότητα. Η Gazprom έχει ήδη περικόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 κατά 60% από τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους. Το Βερολίνο φοβάται ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί μετά την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού για συντήρηση από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck τόνισε ότι οι ροές φυσικού αερίου ενδέχεται να μην επαναληφθούν μετά τα προγραμματισμένα έργα, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει την αποθήκευση καυσίμου πριν από χειμώνα, όταν η ζήτηση εκτοξευτεί. «Δεν έχουμε να κάνουμε με ασταθείς αποφάσεις αλλά με οικονομικό πόλεμο, εντελώς ορθολογικό και πολύ σαφές», είπε ο Habeck

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων

Η Γερμανία (η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης) πέρασε στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο τριών σταδίων τον περασμένο μήνα, αφού η Ρωσία επιβράδυνε τις προμήθειες στη χώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της χώρας, η βιομηχανία θα είναι πρώτη στη σειρά για περικοπές εφοδιασμού. Η κίνηση θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία και να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, δήλωσαν επιχειρηματίες και συνδικάτα της Γερμανίας.

Στο τραπέζι το δελτίο…

Τέλος, o Klaus Miller, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur), και αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με ρωσικού αέριο, η πόλη του Αμβούργου θα επιβάλει δελτίο στο ζεστό νερό και θα επιβάλει όριο θερμοκρασίας στα συστήματα θέρμανσης.

Αν και ο κ. Miller διαβεβαίωσε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις ηλεκτρισμού, πετρελαίου ή βενζίνης, τόνισε πως τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.Ακόμη κι αν η Ρωσία σταματούσε εντελώς τις παραδόσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε να παραλαμβάνει ποσότητες από αγωγούς στη Νορβηγία και στην Ολλανδία και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από άλλες χώρες, σημείωσε.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης