Ενέργεια

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου από μεγάλο λιμάνι της Ανατολής

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου από μεγάλο λιμάνι της Ανατολής

Οι εξαγωγές ESPO Blend από το Kozmino έφτασαν σε ρεκόρ τον Ιούλιο - Το λιμάνι Kozmino μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις φορτώσεις σε 1,1 εκατ. bpd

Η Ρωσία ενισχύει τις εξαγωγές πετρελαίου από το κύριο ανατολικό λιμάνι Kozmino της κατά περίπου ένα πέμπτο, με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από Ασιάτες αγοραστές και να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι ελπίζει να αναδρομολογήσει τις εξαγωγές ενέργειας από τη Δύση στην Ασία αλλά τα μεγάλα ταξίδια με δεξαμενόπλοια από ευρωπαϊκά θαλάσσια λιμάνια είναι ακριβά και περιπλέκονται από τις δυτικές κυρώσεις.
Η Transneft έχει ήδη αυξήσει την ποσότητα αργού που αντλείται στο Kozmino την κύρια ασιατική οδό πετρελαίου, τον αγωγό East Siberia Pacific Ocean (ESPO), κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) χρησιμοποιώντας χημικά πρόσθετα για την επιτάχυνση των ροών πετρελαίου.

Η Μόσχα σχεδιάζει επίσης να στείλει επιπλέον 80.000 bpd αργού πετρελαίου του λεγόμενου ESPO Blend στο Kozmino μέσω σιδηροδρόμου από το Meget, μια διαδρομή που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για την τροφοδοσία του Kozmino και εγχώριων διυλιστηρίων όταν κατασκευαζόταν ο αγωγός ESPO.

Οι πρόσθετες προμήθειες θα επιτρέψουν στο Kozmino να αυξήσει τη συνολική φόρτωση σε περίπου 900.000 bpd τους επόμενους μήνες, από έναν μέσο όρο περίπου 750.000 bpd μέχρι στιγμής φέτος. Το 2021, το Kozmino φόρτωσε περίπου 720.000 bpd (35,1 εκατομμύρια τόνους).

Οι εξαγωγές πετρελαίου της ESPO μέσω Kozmino σχεδιάζονται να φτάσουν στο ιστορικό υψηλό των 880.000 bpd περίπου τον Ιούλιο, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Αγορές

Η ΕΕ ανακοίνωσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές του 90% του πετρελαίου και των προϊόντων από τη Ρωσία από το τέλος του έτους.

Εταιρείες στην Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, και στην Ινδία, αγοράζουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο τους τελευταίους μήνες εν μέσω πτώσης των τιμών.

Ο αγωγός ESPO, ο οποίος συνδέει τα κοιτάσματα πετρελαίου της Ρωσίας στη Σιβηρία με το Kozmino και τους Κινέζους πελάτες μέσω ξηράς, έχει συνολική χωρητικότητα 1,64 εκατομμύρια bpd.

Το Kozmino έχει αυτήν τη στιγμή την ικανότητα να χειρίζεται φορτώσεις έως και 1,1 εκατομμυρίου bpd, αλλά η περιορισμένη χωρητικότητα αγωγών και σιδηροδρομικών μεταφορών δεν θα του επιτρέψει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο χωρίς περαιτέρω κατασκευαστικές εργασίες.

Η αύξηση των φορτίων πετρελαίου από το Kozmino μπορεί να την αναγκάσει να χρησιμοποιήσει περισσότερα πλοία Suezmax, τα οποία συνήθως μεταφέρουν 800.000-1 εκατομμύριο βαρέλια το καθένα. Συνήθως φορτώνει πλοία Aframax που μεταφέρουν 500.000-750.000 βαρέλια, που θεωρούνται πιο δημοφιλή στους αγοραστές.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης